Preşedintele american Donald Trump şi-a folosit dreptul de veto pentru a anula o măsură a Congresului prin care este revocată starea de urgenţă de la graniţa cu Mexicul, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Membrii Congresului, printre care şi 12 republicani, au aprobat rezoluţia de respingere joi. Congresul va avea nevoie acum de o majoritate de două treimi în ambele camere pentru a anula decizia lui Trump, un scenariu improbabil.
 
Este pentru prima oară când Donald Trump îşi foloseşte dreptul de veto.
 
„Ca preşedinte, protejarea naţiunii este cea mai importantă responsabilitate”, a afirmat Trump vineri.
 
Alături de Trump se aflau oficiali ai poliţiei, Secretarul pentru Securitatea Naţională Kirstjen Nielsen, vicepreşedintele Mike Pence, procurorul general William Barr şi părinţii unor copii ucişi de imigranţi ilegali.
 
„Ieri, Congresul a aprobat o rezoluţie periculoasă care dacă va deveni lege, ar pune mulţi americani în pericol”, a afirmat Trump.
 
Trump a afirmat din nou că imigranţii ilegali de la graniţa cu Mexicul sunt în cea mai mare parte infractori care aduc droguri în ţară.
 
Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, aprobase rezoluţia luna trecută iar în Senat, 12 republicani s-au alăturat democraţilor şi au aprobat rezoluţia joi cu un vot de 59 la 41 în favoarea documentului.
 
Conservatorii au condamnat declararea stării de urgenţă pentru că a creat un precedent periculos, ei precizând însă că sunt de acord că este nevoie de o înăsprire a măsurilor de securitate de la graniţe. Imediat după votul din Senat, Trump a scris pe Twitter: „VETO!”.
 
Trump declarase stare de urgenţă în februarie după ce Congresul i-a refuzat cererea de a finanţa construirea zidului la graniţa cu Mexicul cu 5,7 miliarde de dolari. Prin starea de urgenţă, Trump are acces la miliarde de dolari din fondurile militare pentru care nu îi trebuie aprobarea Congresului.
 
Camera Reprezentanţilor va vota din nou privind rezoluţia pe 26 martie, a anunţa preşedinta Camerei, democrata Nancy Pelosi.
 
Deşi democraţii controlează Camera, ei ar avea nevoie de 67 de voturi în total pentru a-i anula decizia lui Trump. Având în vedere că doar 12 dintre cei 53 de republicani li s-au alăturat în votul iniţial, este puţin probabil că vor avea succes.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.