Preşedintele Donald Trump s-a declarat duminică ”total şi complet exonerat” de procurorul special Robert Mueller, care a conchis că nu există elemente care să probeze o înţelegere între echipa sa de campanie şi Rusia în alegerile prezidenţiale americane din 2016, relateazăThe Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”EXONERARE completă şi totală”, a scris Trump pe Twitter, după publicarea unui rezumat al raportului Mueller.

”Nicio complicitate, nicio obstrucţionare. EXONERARE completă şi totală. PĂSTRAŢI AMERICA MĂREAŢĂ” a scris pe reţeaua de socializare, în drum spre un aeroport, în Florida, unde şi-a petrecut weekendul.

Departamentul Justiţiei a anunţat duminică faptul că ancheta rusă a lui Mueller nu a găsit vreo probă care să arate că echipa de campanie a lui Trump a ”conspirat sau s-a coordonat” cu Rusia cu scopul de ainfluenţa alegerile prezidenţiale din 2016.

Mueller a anchetat, de asemenea, dacă Trump a obstrucţionat justiţia, însă nu s-a pronunţat în acest sens.

Secretarul Justiţiei Bill Barr afirmă, însă, într-o scrisoare de patru pagini trimisă Congresului, că raportul Mueller ”nu-l exonerează” pe preşedinte de obstrucţionarea justiţiei şi ”prezintă probe de ambele părţi ale problemei”.

Trump a lăudat în faţa presei rezumatul Departamentului Justiţiei al constatărilor lui Mueller şi apreciază că ”a fost o ruşine” ca ţara să treacă prin anchetă.

El a apreciat că raportul stabileşte că ”nu a existat vreo complicitate cu Rusia, nu a existat vreo obstrucţionare” a justiţiei.

Însă Mueller nu s-a pronunţat dacă Trump a obstrucţionat sau nu justiţia în ancheta rusă.

William Barr şi adjunctul său Rod Rosenstein au stabilit că probele adunate de Mueller în acest sens sunt insuficinte.

Trump s-a dezlănţuit, de asemenea, împotriva anchetei, apreciind că, fără probe, este ”o lovitură ilegală care a eşuat”.

El a stat de vorbă cu presa înainte să urce la bordul Air Force One, pentru a se întoarce la Washington, de la clubul său privat Mar-a-Lago, în Florida.

Rezumatul constatărilor lui Mueller ”dovedeşte ceea ce aceia dintre noi cu mintea sănătoasă am ştiut de la început”, a apreciat fiul mai mare al preşedintelui,Donald Trump Jr.

Acest rezumat dovedeşte o ”complicitate zero cu Rusia”, a subliniat el în acest comunicat.

Trump Jr. a fost anchetat în cadrul investigaţiei în legătură cu rolul pe care l-a jucat în organizarea unei întâlniri, la Trump Tower, în toiul campaniei, în 2016, cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care are legături cu Kremlinul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.