Partidul Republican al preşedintelui Donald Trump a suferit mai multe înfrângeri în alegerile locale, ce au luat alură de refrendum împotriva miliardarului, care sărbătoreşte miercuri un an de când a fost ales, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Canddaţii democraţi la posturile de guvernatori în Virginia şi New Jersey i-au înfrânt pe candidaţi reublicani - care s-au delimitat de Trump dar i-au preluat vocabularul şi ideile, legând de exemplu imigraţia clandestină de infracţionalitate.

În Maine, alegătorii au aprobat prin referendum o extindere programului public de asigurări de sănătate la cei mai săraci, validând astfel o parte a reformei lui Barack Obama.

Iar fără vreo surpriză primarul democrat al New Yorkului Bill de Blasio a fost reales cu peste 55% din voturile exprimate.

Mize locale au jucat un rol în toate aceste scrutine.

Aproape jumătate dintre alegătorii Virginiei au spus că nu au votat în funcţie de conducător, potrivit exit-pollurilor. Virginia înclina de ani de zile către democraţi. În New Jersey, nepopularitatea guvernului republican în exerciţiu Chris Christie a influenţat-o pe candidata republicană, viceguvernatoare.

Însă democraţii se pot bucura de faptul că şi-au mobilizat trupele în forţă. În Virginia, alegătorii care se definesc drept ”progresişti” reprezintă 28% din cei care au votat, faţă de 20% în urmă cu patru ani. Proporţia alegătoriilor conservatori a scăzut.

Toate acestea sunt semne încurajatoare pentru cei care pregătesc recucerirea, în 2018, în alegerile legislative naţionale de la jumătate de mandat.

”Alegătorii au respins agenda Trump-Pence", şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Partidului Democrat Tom Perez. ”Succesele din această seară sunt abia începutul”, a subliniat el.

”În această seară, New Jersey a transmis un mesaj fără echivoc întregii ţări: suntem mai buni de-atât”, a declarat Phil Murphy, învingătorul la New Jersey, subliniind că este vorba despre primele alegeri majore de la victoria lui Donald Trump.

Din Coreea de Sud, succesorul lui Barack Obama a declarat că perdantul din Virginia, Ed Gillespie, ar fi trebuit să dacă clar campanie ca un apropiat şi aliat în loc să rămână ambiguu.

"Ed Gillespie a muncit din greu, dar nu mi s-a asociat deplin mie şi iedilor mele”, a scris Trump pe Twitter.

TRUMP SĂRBĂTOREŞTE UN AN DE PUTERE

În Virginia, campania a luat o întorsătură virulentă, mesaje publicitare republicane acuzându-l pe medicul democrat Ralph Northam că face jocul grupării MS-13 prin poziţiile sale pe tema imigraţiei clandestine. Soarta statuilor care îi glorifică pe eroii sudişti ai Războiului de Secesiune a fost, de asemenea, un subiect de campanie.

Până la urmă Ralph Northam a obţinut cu uşurinţă o victorie - cu 53,9% din voturile exprimate - împotriva lui Ed Gillespie (45%). Sondajele au anticipat această vixtorie cu un avans confortabil.

Rezultatul de marţi le ridică o dilemă viitorilor candidaţi republicani - trebuie să se delimiteze de Donald Trump, cu riscul de a-şi îndepărta baza sa electorală, sau să îi adopte programul şi să rişte să piardă voturile centrului?

”Trump ocupă atât de mult spaţiu în politica americană, încât este dificil ca republicanii să se disocieze de el”, a declarat pentru AFP profesorul de ştiinţe politice Michael McDonald de la Universitatea din Florida.

Viitorul test electoral va avea loc într-un scrutin senatorial în Alabama, pe 12 decembrie, în care republicanul este favorit. Apoi va urma sezonul primarelor din 2018, înaintea alegerilor legislative naţionale.

Departe de Washington, preşedintele american, aflat în turneu în Asia, şi-a ”sărbătorit” miercuri un an de la victoria împotriva lui Hillary Clinton, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa membrilor Adunării Naţionale sud-coreene.

”Statele Unite străbat un fel de miracol”, a declarat el, citând nivelul-record al Bursei, scăderea şomajului şi lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic.

Această declaraţie rezumă strategia politică a miliardarului, care preconizează că sănătatea economică a ţării va servi drept scut electoral.

”Cu cifrele-record ale economiei, vom continua să câştigăm încă şi mia mult ca înainte!”, lansat el pe Twitter, ignorând veştile proaste de marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.