Preşedintele american Donald Trump a anunţat că se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în curând pentru a încerca să încheie un acord comercial, după ce două delegaţii din SUA şi China au convenit „un program şi o hartă” pentru următoarele negocieri, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, vorbind la Casa Albă joi în timpul unei întâlniri cu vicepremierul chinez Liu He, a declarat că este foarte optimist, considerând că cele două părţi pot ajunge la „cel mai mare acord încheiat vreodată”.

Nu au fost anunţate planuri specifice pentru o întâlnire cu Xi, însă Trump a afirmat că ar putea fi vorba de mai multe întâlniri. Robert Lighthizer, reprezentantul comercial al SUA şi secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin au fost invitaţi alături de o echipă de negociere la Beijing la mijlocul lui februarie.

La sfârşitul a două zile de discuţii la nivel înalt, Liu i-a transmis lui Trump că statul chinez se va angaja să mărească achiziţiile de soia. Un oficial al administraţiei a specificat ulterior că este vorba de o cantitate de cinci milioane de tone, astfel dublându-se cantitatea cumpărată de China de când s-au reluat achiziţiile în decembrie.

Conform agenţiei de stat Xinhua, delegaţia chineză a căzut de acord să îşi „extindă substanţial” importurile de produse agricole americane, produse de energie, bunuri industriale şi servicii.

„Liderii celor două părţi au avut discuţii sincere, concrete şi constructive privind probleme precum balanţa comercială, transferul de tehnologie, protejarea proprietăţii intelectuale, mecanisme de implementare ... şi au fost făcute progrese semnificative”, a scris Xinhua.

Creşterea achiziţiilor de soia l-a mulţumit pe Trump, care a precizat că acest lucru va face fermierii americani „foarte fericiţi”.

„În acest moment, îmi este imposibil să prezic succesul. Însă suntem într-un punct în care dacă lucrurile vor merge bine, s-ar putea întâmpla”, a declarat Lighthizer.

Ulterior, Lighthizer a afirmat că obiectivul SUA este să facă angajamentele Chinei „mai specifice, atotcuprinzătoare şi aplicabile” printr-un mecanism prin care China ar fi trasă la răspundere dacă nu le respectă, însă nu a oferit detalii în acest sens.

Întrebat dacă cele două părţi au discutat despre anularea taxelor americane asupra bunurilor din China, Lighthizer a declarat că aceste taxe nu au fost discutate.

Trump a declarat că nu consideră că va fi necesară extinderea termenului limită de 1 martie pe care l-a impus pentru a se ajunge la un acord: „Cred că atunci când mă voi întâlni cu preşedintele Xi, vom ajunge la un acord privind toate subiectele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.