Donald Trump s-a întors la Washington, după mai multe de o săptămână în Orientul Mijlociu şi în Europa, la o Casă Albă în criză, unde ancheta privind legăturile cu Rusia îl vizează deja pe unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi – ginerele său Jares Kushner, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa americană a scris că soţul Ivankăi Trump a vrut să deschidă un canal secret de comunicaţii cu Moscova, în perioada de tranziţie, înainte ca Trump să fie învestit în funcţie. El a vrut să evite astfel căile tradiţionale de comunicare între cele două ţări.

Potrivit Washington Post, Jared Kushner a făcut această propunere în cursul unei întâlniri cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, pe 1 sau 2 decembrie, la Trump Tower din New York.

El a mers până la a sugera folosirea clădirilor diplomatice ruse pentru a “proteja aceste discuţii preinvestire de orice supraveghere” din partea Guvernului SUA, a scris cotidianul, menţionând conversaţiile dintre Moscova şi ambasadorul său interceptate de serviciile americane de informaţii.

“Avem canale informale de comunicare cu numeroase ţări. Acest lucru ne permite să comunicăm în mod discret”, a spus sâmbătă generalul H.R. McMaster, şeful Consiliului de Securitate Naţională din SUA, într-o conferinţă de presă telefonomică în marja summitului G7 din Italia. “Acest lucru nu mă îngrijorează”, a adăugat el.

Donald Trump a ajuns în cursul serii de sâmbătă la Washington, după primul său turneu în străinătate, care l-a dus în Arabia Saudită, Israel, Vatican, Italia şi la Bruxelles.

CELULĂ DE CRIZĂ

Potrivit New York Times, Casa Albă pune la punct o celulă de “comunicare de criză” pentru a încerca să distanţeze administraţia Trump de scandalul care ia amploare.

Preşedintele american spera că turneul îi va aduce o perioadă de respiro, însă dezvăluirile privind dosarul rus s-au intensificat în presa americană după plecarea sa.

Implicarea lui Jared Kushner l-a fragilizat şi mai mult pe liderul republican, care a fost nevoit deja să se despartă de precedentul său consilier pentru Securitate Naţională, Michael Flynn, şi a cărui poziţie a fost zdruncinată deja de faptul că mai mulţi membri ai echipei sale de campanie – în special fostul său director de campanie, Paula Manafort – sunt vizaţi de ancheta FBI.

“Dacă un ofiţer al serviciilor de informaţii americane ar fi făcut aşa ceva, am fi considerat-o faptă de spionaj”, a spus un fost director CIA din timpul preşedinţiei lui George W. Bush, John McLaughlan, rezumând sentimentul de stupoare de la Washington.

Fostul director al agenţiei de informaţii americane NSA, Michael Hayden, vede o ignoranţă periculoasă în atitudinea lui Jared Kushner. “Ce nivel de ignoranţă, de haos, de aroganţă, de suspiciune, de dispreţ este necesar pentru a te gândi că a face aşa ceva cu ambasadorul rus este o idee bună?”, s-a întrebat el.

INFLUENŢĂ CONSIDERABILĂ

Om de afaceri devenit consilier al preşedintelui specializat în politică externă, Kushner, în vârstă de 36 de ani, este soţul Ivankăi Trump, la rândul său consilieră la Casa Albă.

Jared Kushner este considerând ca făcând parte din cercul apropiat al preşedintelui american şi beneficiază de o gamă largă de responsabilităţi şi de o influenţă considerabilă la Casa Albă.

În primul rând, el este un intermediar central în materie de politică externă.

Avocatul său, Jamie Gorelick, a declarat că ginerele liderului de la Casa Albă “a propus deja, din proprie iniţiativă, să împărtăşească legislativului ceea ce ştie din aceste întâlniri. Va face acelaşi lucru pentru orice altă anchetă”.

Însă ancheta FBI, condusă în prezent de un procuror independent, Robert Mueller, pare să se strângă în jurul preşedintelui. Donald Trump însuşi este suspectat că a exercitat presiuni supra mai multor responsabili din serviciile americane de informaţii pentru a-l ajuta să contracareze această anchetă.

Lucrurile s-ar putea complica şi mai mult pentru executivul american, prin audierea în Congres, ce ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, a fostului director FBI James Comey, demis de Donald Trump.

James Comey a conservat notele în care a consemnat, potrivit presei, o conversaţie cu preşedintele american, care i-ar fi cerut să renunţe la ancheta care îl viza pe Michael Flynn.

Deocamdată nu a fost confirmată data audierii.

Pe lângă ancheta FBI, alte două investigaţii ale Congresului sunt în curs – una a Comisiei de informaţii a Senatului, cealaltă a Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Comisia pentru informaţii a Senatului i-ar fi cerut deja echipei politice a lui Trump să « strângă şi să îi pună la dispoziţie toate documentele, mesajele şi înregistrările telefonice legate de Rusia de la lancarea camaniei sale, în iunie 2015”, scrie new York Times. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.