Emiratele Arabe Unite (EAU), unul dintre pilonii coaliţiei care intervine sub comandament saudit în yemen, au salutat miercuri votul de veto prin care Donald Trump s-a opus unei rezoluţii a Congresului care-l îndemna să înceteze orice susţinere a operaţiunilor militare în această ţară devastată de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia importantă a preşedintelui Trump este atât oportună, cât şi strategică”, a subliniat, într-un mesaj postat pe Twitter ministrul EAU de Externe Anwar Gargash.

El a apreciat că această coaliţie continuă să susţină eforturile de pace ale ONU în Yemen” şi să ţină cont de ”dimensiunile umanitare şi politice” ale crizei din această ţară devastată de război de ani de zile.

Donald Trump s-a opus marţi, prin veto, acestei rezoluţii a Congresului care-l îndemna să oprească orice susţinere amercană a coaliţiei arabe în Războiul din Yemen.

”Această rezoluţie este o tentatvă inutilă şi periculoasă de a-mi slăni puterile constituţionale, care pune în pericol vieţile cetăţenilor americani”, a declarat Trump referindi-se la acest text adoptat de cele două Camere ale Congresului la începutul lunii.

Congresul a folosit o lege adoptată în 1973, cu scopul de a limita puterile militare ale preşdintelui într-un conflict în străinătate.

Congresmeni americani au îndemnat la încetarea operaţiunilor militare în Yemen unde, din 2015, Pentagonul furnizează o ”susţinere necombatantă” coaliţiei conduse de Arabia Saudirtă, aliatul istoric al Statelor Unite.

Războiul din Yemen - care a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU - a împins milioane de oameni pe marginea prăpastiei foametei.

Conflictul s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ parţial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

ONG-uri estimează însă că numărul morţilor este mutl mai mare, unele citând un bilanţ de cinci ori mai mare.

Pentru a depăşi votul de veto al lui Trump, rezoluţia este necesar să obţină cel puţin două treiemi din voturi în Senat şi Camera Reprezentanţilor, în cazul unui nou eventual vot, o susţinere pe care textul nu a obţinut-o la adoptarea sa, scrie Reuters.

Prin această rezoluţie, congresmenii din ambele tabere şi-au afişat voinţa de a-l pune pe Trump să adopte o poziţie mai fermă faţă de Arabia Saudită, o ţară pe care locatarul Casei Albe o consideră indispensabilă în contracararea influenţei Iranului în Orientul Mijlociu şi în reglementarea cursului mondial al petrolului.

Congresmenii apreciază că rolul Statelor Unite în Yemen încalcă obligaţia constituţională potrivit căreia Congresul, ci nu preşedintele, validează orice intrare în război a Statelor Unite.

Ei intenţionau de asemenea să transmită un mesaj puternic Riadului din cauza rolului său în criza umanitară din Yemen şi în asasinatul jurnalistului şi opozantului Jamal Khashoggi în octombrie, în consulatul saudit din Istanbul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.