Statele Unite vor trimite armament suplimentar Ucrainei, a promis preşedintele american Donald Trump, la câteva zile după anunţarea unei suspendări a anumitor livrări americane, în contextul în care diplomaţia se loveşte de un impas, relatează AFP.
”Va trebui să trimitem armament suplimentar, în principal armament defensiv”, a declarat luni preşedintele american, care s-a declarat ”nemulţumit” de omologul său rus Vladimir Putin.
”Ei (ucrainenii) sunt loviţi foarte, foarte dur”, a declarat despre ucraineni locatarul Casei Albe.
Donald Trump s-a apropiat în ianuarie de Vladimir Putin, exercitând presiuni în vederea obţinerii unei încetări a luptelor, însă fără să obţină vreun progres concret.
În mod neaşteptat, Guvernul său a anunţat că a încetat să mai furnizeze anumite arme Kievului, în mod oficial din cauza unor îngrijorări cu privire la o scădere a stocurilor de muniţie a Statelor Unite, principalul susţinător militar al Ucrainei de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.
Oficiali americani au depus apoi eforturi să minimalizeze impactul acestei măsuri, fără să ofere detalii suplimentare.
În mandatul fostului preşedinte democrat Joe Biden, Washingtonul s-a angajat să furnizeze Ucrainei un ajutor militar în valoare de peste 65 de miliarde de dolari.
Donald Trump nu a anunţat noi ajutoare destinate Kievului din ianuarie, când s-a întors la Casa Albă.
IMPAS
Diplomaţia se află într-un punct mort între beligeranţi. Două runde de negocieri între ruşi şi ucraineni, în Turcia, la 16 mai şi 2 iunie, nu au condus lavreun progres major, ir o a tria rundă nu a fost anunţată încă.
Vineri, de Ziua Naţională, Donald Trump s-a declarat ”foarte nemulţumit” de un apel telefonic, joi, cu Vladimir Putin.
”El vrea să meargă până la capăt, doar să continue să ucidă oameni. Nu e bine”, a declarat Trump presei la bordul Air Force One.
Preşedintele republican a sugerat că ar putea fi pregătit să înăsprească sancţiunile impuse Moscovei, după ce a evitat - în ultimele şase luni - să recurgă la sancţiuni, în timp ce încerca să-şi convingă omologul rus să pună capăt războului.
Vladimir Putin îşi menţine cerinţele maximaliste, mai ales ca Kievul să cedeze Rusiei regiunile ucrainene anexate şi ca Ucraina să renunţe să adere la NATO. Liderii ucraineni şi aliaţii lor din Occident resping aceste condiţii drept inacceptabile.
Ucraina, la rândul său, cere ca armata rusă să se retragă în întregime de pe teritoriul ucrainean, ocupat în proporţie de 20%.
”ZONĂ TAMPON”
Pe teren, Rusia a revendicat luni cucerirea unei localităţi în regiunea Dnipropetrovsk, situată în partea central-estică a Ucrainei, o premieră din februarie 2022.
Acest sat, Dacinoie, se află la 70 de kilometri de oraşul Doneţk, aflat sub control rus.
Kievul nu a reacţionat imediat faţă de acest anunţ.
Statul Major ucrainean dădea asigurări anterior că salaturi ruseşti au fost respinse duminică în zona satului.
Un expert militar ucrainean, Oleksii Kopîtko, estimează că Rusia poate încerca să stabilească ”o zonă tampon” cu scopul de a limita atacuri ucrainene pe front şi în adâncime.
Acest fost consilier de la Ministerul ucrainean al Apărării declară AFP că Moscova ”nu are şi nu va avea resursele necesare pentru a înainta rapid”.
Forţe ruse continuă să bombardeze aproape zilnic oraşe ucrainene, iar în ripostă Ucraina desfăşoară aproape zilnic atacuri aeriene în Rusia.
În noaptea de luni spre marţi, Forţele Aeriene ucrainene au raportat prezenţa unor drone în regiunile Sumî şi Harkov, în nord.
În sud, primarul de la Mîkolaiv, Oleksandr Senkevîci, a anunţat pe Telegram o explozie şi a avertizat cu privire la ameninţarea dronelor. Un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost rănit la periferia oraşului şi a fost spitalizat, a anunţat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.
Noaptea precedentă, Moscova a lansat 101 drone şi a tras patru rachete către Ucraina, atacuri soldate cu cel puţin patru morţi şi câteva zeci de răniţi în diverse regiuni, potrivit autorităţilor ucrainene. Două centre de recrutare miliatră, la Harkov şi Zaporojie (sud) au fost atinse, iar patru persoane au fost rănite, potrivit Kievului.
Ucraina a lansat, la rândul său, 91 de drone de atac, în noaptea de duminică spre luni, potrivit Moscovei. Spionajul militar ucrainean (GUR) a anunţat că o rafinărie de petrol din regiunea rusă Krasnodar (sud-vest), ”implicată în mod direct în războul de agresiune”, a fost lovită.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.