Donald Trump a promis victoria unei mulţimi cucerite în Iowa - ”în noiembrie îi vom bate pe democraţi” -, un stat în care adversarii săi democraţi se înfruntă în vederea desemnării candidatului la preşedinţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Des Moines, capitala acestui stat agricol care joacă un rol crucial în alegerile primare democrate, preşedintele american a denunţat joi ”nebunia” ”stângii radicale” şi şi-a ironozat potenţialii adversari.

”Vom câştiga marele stat Iowa, iar dacă nu vom câştiga va fi un coşmar pentru exploataţiile voastre agricole”, a tunat el, în timp ce mulţimea scanda ”USA! USA! USA!”.

Purtând deja celebrele şepci roşii Trump sau căciuli, pentru a înfrunta frigul în Iowa, numeroşi susţinători au statla coadă timp de mai multe ore înainte miting.

”Îl ador”, declara Linda Moon, în vârstă de 72 de ani. ”M-am săturat de celălalt partid, care-şi pierde timpul demolând. El nu e perfect (...), dar face cu adevărat lucruri bune pentru ţară”.

”El face multe lucruri pentru America, face să se întoarcă locurile de muncă”, adăuga Darren Johnson, în vârstă de 38 de ani. Unii au făcut câteva sute de kilometri pentru a participa la miting cu cel pe care vor să-l realagă la 3 noiembrie.

Scoţând în faţă vigoarea economiei americane, Donald Trump a subliniat că a făcut mai mult ”decât orice preşedinte” în acest stadiu.

Iar procesul său istoric de destituire în Congresul american? ”Ei vor să vă anuleze voturile!”, a tunat el în apaluze.

Miliardarul republican este inculpat de abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

În tabăra opusă, cea mai mare incertitudine planează asupra identităţii celui sau celei pe care democraţii îl sai o vor alege după un maraton al alegerilor primare, care începe în Iowa luni.

În acest stat rural, puţin populat, sondajele arată doi favoriţi cu un scor foarte strâns - fostul vicepreşedinte Joe Biden, reprezentantul aripii moderate a partidului, şi senatorul independent Bernie Sanders, mult mai de stânga.

Imediat după ei se află fostul primar moderat Pete Buttigieg şi senatoarea progresistă Elizabeth Warren.

Un semn că această cursă rămâne foarte deschisă este faptul că 45% dintre alegătorii din Iowa se dclară pregătiţi să se rezgândească chiar în ziua votului, potrivit Institutului Monmouth University.

Pe rând, Trump şi-a ironizat potenţialii adversari.

Joe Biden? ”Săracul tip este pierdut (...). Deunăzi Joe avea o audienţă  atât de mică încât au transformat mitingul în masă rotundă”.

Pete Buttigieg? ”Nimeni nu-i poate pronunţa numele...”.

FĂRĂ O ”IDEE CLARĂ”

Luni, într-o seară friguroasă, alegătorii democraţi din acest stat vor vota în caucus-uri - adunări de locuitori care îşi desemnează candidaţii preferaţi grupându-se în funcţie de afinităţi într-o sală în vederea tuturor.

Este un sistem curios, care face orice predicţie şi mai complicată decât de obicei.

”De obicei începem să vedem mai clar în acest stadiu”, declară pentru AFP preşedintele Partidului Democrat din Iowa Troy Price.

Însă, după ce un număr-record de pretendenţi democraţi la Casa Albă, de o diversitate inedită, a intrat în cursă anul trecut, au mai rămas 12 candidaţi ”foarte buni” în cursă, iar acest lucru îi face să ezite pe alegători, afirmă el.

”Cred, aşadar, cu adevărat, că nu vom avea o idee clară cu privire la rezultat până la primlee date din seara caucus-urilor, iar asta nu s-a mai întâmplat de ceva timp”.

Această certitudine îi încurajează pe voluntari să vină din toate Statele Unite pentru a-şi susţine candidaţii la învestitura democrată, în pofida faptului că se află în coadă în sondaje. Ei speră la un rezultat bun în Iowa, care să dejoace aşteptările şi care să-i propulseze în sondaje înainte de voturile care continuăîn cascadă în celelalte state.

Procesul destituirii lui Donald Trump sporeşte această  incertitudine, întrucât procedura a condus la o situaţie inedită.

În timp ce candidaţii îşi multiplică de obicei mitingurile de campanie în Iowa, trei dintre favoriţi sunt blocaţi la Washington, deoarece, în calitate de senatori, ei fac oficiul de juraţi - Bernie Sanders, Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar.

Ei încearcă să ocupe teren trimiţând reprezentanţi, grupuri rock, atleţi şi alte persoanlităţi - dar şi rude, iar senatoarea Warren şi-a trimis câinele, Bailey.

La nivel naţional, Joe Biden este în frunte în sondaje, în faţa lui Bernie Sanders şi Elizabeth Warren.

Miliardarul Michael Bloomberg - al patrulea - nu este prezent în Iowa, el vizând direct "Super Tuesday", la 3 martie, când votează 13 state.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama străbate Iowa în încercarea de a-i convinge pe democraţi că el este cel mai bun meterez împotriva celui care, apreciază el, ameninţă ”identitatea însăşi a acestei ţări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.