Fostul preşedinte Donald Trump poate fi tras la răspundere pentru comentariile denigratoare pe care le-a făcut la adresa unei femei care l-a acuzat de viol, a declarat Departamentul de Justiţie al SUA, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii săi au susţinut anterior că Trump avea imunitate din punct de vedere juridic, deoarece era preşedinte când a făcut comentariile în 2019. Dar marţi, avocaţii guvernului au declarat că nu mai au "o bază suficientă" pentru a concluziona că Donald Trump a acţionat în cadrul atribuţiilor sale.

Decizia deschide calea unui proces de defăimare.

În luna mai, Trump a fost obligat să îi plătească fostei editorialiste 5 milioane de dolari (3,9 milioane de lire sterline) după ce a fost găsit responsabil pentru abuzul sexual comis asupra ei în 1996 într-un magazin din New York.

Carroll, în vârstă de 79 de ani, solicită în prezent 10 milioane de dolari de la Trump într-un proces de defăimare, care urmează să se judece în ianuarie.

Acţiunea în justiţie citează comentariile făcute despre ea în 2019, în timp ce Trump răspundea la întrebările reporterilor.

Procesul a fost actualizat pentru a reflecta alte afirmaţii pe care fostul preşedinte american le-a făcut despre ea în timpul unei conferinţe publice CNN, a doua zi după verdictul instanţei, în urmă cu două luni.

Departamentul de justiţie a adoptat anterior poziţia că Trump poate fi apărat de avocaţii guvernamentali, deoarece acesta îşi exercita funcţia de preşedinte atunci când a făcut aceste remarci.

Dar marţi, avocaţii săi au declarat că "nu mai există o bază suficientă pentru a concluziona că fostul preşedinte a fost motivat de o dorinţă "mai mult decât nesemnificativă" de a servi guvernul Statelor Unite".

Într-o scrisoare depusă la judecătorul care prezidează cazul, Departamentul de Justiţie a scris că "domnul Trump a fost motivat de o 'nemulţumire personală' care provine din evenimente care au avut loc cu mulţi ani înainte de preşedinţia lui Trump".

În scrisoare se spune că au apărut noi dovezi de când Trump, în vârstă de 77 de ani, a părăsit funcţia, referindu-se la procesul civil din Manhattan de la începutul acestui an.

Departamentul de justiţie a precizat că, deşi comentariile lui Trump au fost făcute pe canale oficiale, acuzaţia care a determinat declaraţiile se referă "la un incident pur personal: o presupusă agresiune sexuală care a avut loc cu zeci de ani înainte de preşedinţia lui Trump".

Avocatul lui Carroll a salutat faptul că Departamentul de justiţie şi-a reconsiderat poziţia. 

"Am crezut întotdeauna că Donald Trump a făcut declaraţiile defăimătoare despre clienta noastră în iunie 2019 din animozitate personală, rea voinţă şi răutate, şi nu în calitate de preşedinte al Statelor Unite", a declarat Roberta A Kaplan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.