Preşedintele american Donald Trump va merge marţi în Texas, pentru a analiza eforturile depuse de autorităţile statului pentru a face faţă urgananului Harvey, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, citată de CNN. Între timp, Dallas deschide un “mega-adăpost” pentru sinistraţi, în condiţiile în care meteorologii anunţă un nivel record al precipitaţiilor în zilele următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Coordonăm logistica împreună cu autorităţile statului şi locale şi, după ce vor fi finalizate detaliile, vă vom informa”, a spus Sanders. “Continuăm să ne rugăm pntru toţi cei afectaţi”, a adăugat ea.

Lista locurilor pe care le va vizita Trump nu a fost finalizată însă, dar surse din Casa Albă au declarat că este puţin probabil ca liderul american să meargă în zonele cele mai grav afectate. Astfel, el ar putea merge la San Antonio, dar probabil că va evita Houston.

Între timp, inundaţiile catastrofale continuă în şi în jurul Houston, iar oameni cu bărci au ajutat autorităţile, în noaptea de duminică spre luni, în eforturile de salvare.

Resursele echipelor de salvare din al patrulea oraş ca mărime din SUA s-au dovedit insuficiente în faţa catastrofei provocate de Harvey, retrogradat în weekend la furtună tropicală, astfel că autorităţile au cerut ajutorul voluntarilor pentru a scoate oamenii blocaţi de ape în clădiri.

Meteorologii au avertizat că situaţia nu se va îmbunătăţi în următoarele zile. Serviciul Naţional de Administraţie a descris inundaţiile drept “fără precedent” şi a subliniat că situaţia se va deteriora şi mai mult dacă vor cădea, într-adevăr, 1.270 de litri de ploaie pe metru pătrat, în următoarele zile. Aceasta este cantitatea estimată de meteorologi pentru unele zone din Texas.

Anticipând o înrăutăţire a situaţiei, Dallas transformă principalul său centru de convenţii într-un “mega-adăpost” ce va putea găzdui peste 50.000 de evacuaţi.

Furtuna s-a soldat cu doi morţi în Texas, au confirmat autorităţile, avertizând că bilanţul probabil că va creşte. Peste 1.000 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii de duminică spre luni, iar primarul Houston, Sylvester Turner, a avertizat că unele apeluri la 911 rămân fără răspuns, deoarece operatorii “acordă prioritate apelurilor privind situaţii de viaţă şi de moarte”.

Mai multe state şi armata SUA trimit personal şi echipamente în Texas, dar situaţia este îngreunată de faptul că principalele aeroporturi din Houston sunt închise, din cauza condiţiilor meteo.

Aproximativ 315.000 de persoane nu au curent electric, iar Crucea Roşie a anunţat că livrează aproximativ 130.000 de mese pe zi persoanelor care sunt în dificultate.

Pe coastă, a venit momentul descoperirii pagubelor. Drumuri au fost acoperite de apa mării, al cărei nivel a crescut în unele locuri cu până la patru metri, acoperişuri au fost smulse, case au fost pur şi simplu rase de pe suprafaţa pământului, iar linii electrice au fost rupte.

La Port Aransas, unul dintre primele oraşe atinse de uragan, vapoare au eşuat până în mijlocul străzilor sau pe clădiri.

”Vom avea nevoie de ani ca să ne refacem după acest dezastru”, a apreciat un reprezentant al Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă Brock Long.

De asemenea, trecerea uraganului ar putea să afecteze cursul petrolului.

Într-adevăr, pe coasta texană se află aproape o treime din capacităţile de rafinare a petrolului din Statele Unite şi de la Golful Mexic, reprezentând 20% din producţia americană.

Cel puţin 112 platforme au fost evacuate, reprezentând aproximativ un sfert din producţia zilnică de brut şi de gaze naturale, iar numeroase instalaţii de pe uscat au fost închise.

Harvey a retrezit în Statele Unite traumatismul provocat de Katrina, care a provocat în 2005 o catastrofă umanitară, a ucis 1.800 de oameni şi a distrus cartiere întregi în New Orleans şi în Louisiana vecină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.