Donald Trump ar fi spus unui număt de doi diplomaţi ruşi, în 2017, că nu era îngrijorat de amestecul Rusiei în alegerile americane, ”pentru că Statele Unite au făcut la fel în alte ţări”, ceea ce a determinat Casa Albă să limiteze accesul la aceste declaraţii, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numai câţiva oficiali au avut acces la rezumatul acestei întâlniri a lui Donald Trump cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, pentru a se împiedica astfel divulgarea comentariilor preşedintelui, scrie în ediţia de vineri WP, care citează foşti oficiali la curent cu dosarul.

Un membru al serviciilor americane de informaţii, care a transmis o semnalare despre convorbirea la telefon din vară între Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, afirmă că note după alte convorbiri pe care preşedintele american le-a purtat cu lideri străini au fost mutate din sistemul informatic în care sunt păstrate de obicei aceste înregistrări, în alt sistem, rezervat informaţiilor extrem de confidenţiale.

Convorbirea la telefon dintre Trump şii Zelenski este de altfel o piesă centrală în procedura de destituire (”impeachment) anunţată săptămâna aceasta de preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi împotriva lui Donald Trump, suspectat de abuz de putere şi aduce atingere securităţii naţionale.

Întâlnirea dintre Trump, Lavrov şi Kisliak din 2017 a provocat deja scandal, în urma unor deazvăluiri potrivit cărora preşedintele american a divulgat informaţii extrem de confidenţiale despre o operaţiune împotriva Statului Islamic (SI).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.