Preşedintele Donald Trump s-a lăudat cu informaţii clasificate în întâlnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, săptămâna trecută, oferind detalii care ar putea să expună sursa informaţiilor şi modul în care au fost colectate, au declarat luni un actual oficial şi un fost oficial din cadrul Guvernului american, relatează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţiile dezvăluite de Trump în întâlnirea cu Lavrov şi Kisliak se referă la un complot al Statului Islamic, potrivit acestor oficiali.

Ameninţarea era legată de folosirea laptopurilor în avioane.

Un aliat apropiat, care-şi păzeşte atent secretele a frunizat această informaţie, considerată atât de sensibilă încât oficialii americani nu au împărtăşit-o larg în cadrul Guvernului Statului Unite şi nici nu au transmis-o altor aliaţi.

Divulgarea ei de către Trump nu pare însă că a fost ilegală. Preşedintele are puterea să declasifice aproape orice, scrie NYT.

Însă împărtăşirea informaţiei fără acordul expres al aliatului care i-a furnizat-o reprezintă o încălcare majoră a etichetei spionajului şi ar putea să pună în pericol o relaţie crucială în împărtăşirea informaţiilor.

Ziarul The Washington Post (WP) a scris primul despre această divulgare, care a reverberat imediat la Washington.

”Casa Albă trebuie să facă repede ceva ca să se controleze şi să se pună în ordine”, a declarat pentru presă senatorul republican Bob Corker din Tennessee, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

”Trebuie să o facă”, a îndemnat el.

”Evident, ei se află într-o spirală descendentă în prezent, acum, şi trebuie să găsească un mijloc prin care să iasă din tot ceea ce se întâmplă”, a continuat Corker.

Întrebat cu privire la consecinţele mai largi ale acestei divulgări, Corker a răspuns că faptul de a ”compromite o sursă este un lucru pe care nu-l faci, iar de aceea păzim atât de bine informaţiile pe care le primim de la surse (în domeniul) informaţiilor, pentru ca să împiedicăm să se întâmple acest lucru”.

Senatorul democrat Mark Warner din Virginia, vicepreşedintele Comisiei pentru Informaţii, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că, ”dacă este adevărat, aceasta este o palmă dată comunităţii de informaţii. Riscarea unor surse şi metode este de neiertat, mai ales cu ruşii”.

CASA ALBĂ DENUNŢĂ O ŞTIRE FALSĂ

Casa Albă a denunţat informaţia, scrie The Associated Press.

”Acest articol este fals. Preşedintele a discutat doar ameninţările comune cu care se confruntă ambele ţări”, a declarat Dina Powell, adjuncta consilierului pe probleme de securitate naţională pentru strategie, care a participat la întâlnire.

Consilierul pe probleme de securitate naţională H.R. McMaster, care a participat de asemenea la întâlnire, a minimalizat şi el înformaţia.

”Preşedintele (american) şi ministrul (rus) de Externe au analizat ameninţări din partea unor organizaţii teroriste, inclusiv ameninţări la adresa aviaţiei”, a declarat McMaster.

”În niciun moment, nicio sursă de informaţii sau metode (de colectare) nu au fost discutate şi nicio operaţiune militară nu au fost divulgate care să nu fii fost deja cunoscute public”, a subliniat el.

Oficiali de la Casa Albă au încercat să limiteze pagubele, trimiţând la CIA sau la Agenţia Naţională pentru Securitate, potrivit WP, scrie AP.

CIA şi Biroul Directorului Naţional al servicilor de Informaţii (ODNI) au refuzat să comenteze luni seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.