Donald Trump şi-a consolidat majoritatea republicană în Senat prin victoria în Mississippi a unei candidate controversate din cauza unor declaraţii rasiste, în urma ultimului scrutin al alegerilor de la jumătate de mandat care au condus la un Congres american împărţit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american nu şi-a precupeţit eforturile - mitinguri cu o zi înainte de scrutin, tweet de încurajare la deschiderea urnelor - în vederea asigurării victoriei lui Cindy Hyde-Smith.

Realegerea sa - garantată a priori în acest stat profund conservator - a părut compromisă în ultimele zile, după ce a făcut declaraţii cu o tentă rasistă care au şocat, într-un Mississippi încă profund marcat de trecutul violent al segregării.

Acest stat sărac şi conservator şi-a confirmat până la urmă statutul de fief republican, dându-i un uşor avans senatoarei republicane în exerciţiu. Cindy Hyde-Smith l-a înfrânt marţi pe opozantul său democrat Mike Espy, în acest al doilea tur, cu aproximativ 55% la 45% din voturi, potrivit posturilor NBC şi Fox.

”Suntem cu toţii foarte mândri de tine!”, a scris rapid Donald trump pe Twitter, felicitând-o pentru ”marea VICTORIE”.

În urma alegerilor de la jumătate de mandat, percepute în continuare ca un referendum asupa preşedintelui Statelor Unite, republicanii îşi consolidează astfel controlul în Senat, în viitoarea sesiune, în ianuarie, cu 53 de mandate din 100, faţă de 51 în prezent.

Însă ”valul democrat” s-a materializat în camera reprezentanţilor, unde opoziţia lui Donald trump urmează să deţină o majoritate clară.

În faţa susţinătorilor săi, în Mississippi, preşedintele republican sublinia luni seara că are ”nevoie de toate voturile republicanilor posibile în Senat” pentru a-şi apăra programul în domeniul imigraţiei, dreptul de a purta arme, scăderi de impozite şi lupta împotriva avortului.

”DOAR ÎNCEPUTUL”

Cindy Hyde-Smith singură şi-a gripat campania bine unsă în vederea relagerii sale, printr-o serie de comentarii percepute imediat ca având o conotaţie rasistă în acest stat în care memoria numeroaselor linşaje - comise până la sfârşitul anilor 60 - rămâne dureroasă.

Prezentându-şi un susţinător în faţa altora, Cindy Hyde-Smith, în vârstă de 59 de ani, a afirmat că se va plasa ”în primul rând” dacă acesta ar invita-o la o ”spânzurare publică”.

Cu altă ocazie, ea asalutat ”superba idee” de a restrânge accesul la urne a studenţilor progresişti, în contextul în care mai multe state au fost acuzate că limitează votul minorităţilor.

Aceste vorbe stângace au fost deturnate, s-a apărat Cindy Hyde-Smith.

Criticile nu au încetat, însă, în acest stat în care populaţia de culoare (37%) este cea mai mare în Statele Unite.

Un ziar local a dezvăluit în weekend că senatoarea în exerciţiu, iar apoi fiica sa, au studiat în şcoli privatecare le permit elevilor albi să evite săli de clasă cu colegi de culoare.

Google, supermarketurile Walmart, Liga americană de baseball sunt doar câteva nume mari care i-au cerut lui Cindy Hyde-Smith să le ramburseze fondurile donate în campanie.

Într-o campanie cu un mesaj prin care a încercat să mobilizeze electoratul de culoare, absenteiştii şi cei peste 20% dintre albi de care avea nevoie pentru a învinge, Mike Espy, un fost ales de culoare al camerei şi un fost membru al Cabinetului lui Bill Clinton, a declarat că vrea să ”acopere diferenţele”. În zadar.

Însă Mike Espy, în vârstă de 64 de ani, s-a declarat optimist după ce a fost înfrânt, într-un mesaj postat pe Twitter, în vederea următoarelor alegeri la Senat şi prezidenţiale, în 2020. ”Nu vă înşelaţi, această seară este doar începutul”, a scris el pe reţeaua de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.