Preşedintele american Donald Trump îşi aruncă toate forţele în bătălie, luni, cu o zi înaintea alegerilor legislative considerate un referendum asupra persoanei sale, la doi ani după victoria-surpriză la conducerea primei puteri mondiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cleveland (Ohio), Fort Wayne (Indiana), Cape Girardeau (Missouri) sunt trei opriri şi tot atâtea mitinguri "Make America Great Again" ale miliardarului, care urmează să se întoarcă la Casa Albă abia după miezul nopţii.

Democraţii - care speră să-şi ia revanşa politică după şocul din 2016 - sunt prezentanţi ca favoriţi, în sondaje, în vederea recuceririi controlului în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii ar urma să-şi păstreze controlul în Senat.

Însă incertitudinea este reală, din cauza întrebărilor cu privire la nivelul participării - care ar urma să fie mai ridicată decât de obicei.

În ambele tabere, îndemnurile la mobilizare se multiplică.

”Mergeţi să votaţi!” a îndemnat Donald Trump duminică seara, la al patrulea miting în weekend, în Tennessee.

”Sufletul însuşi al ţării noastre este în joc”, a tunat predecesorul său democrat Barack Obama câteva ore mai devreme în Indiana.

Alegerile de la jumătate de mandat sunt, în mod tradiţional, delicate pentru preşedintele în funcţie. La doi ani după ce s-a instalat Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, decontând mai ales dezbaterile dure pe tema reformei sistemului de sănătate.

Însă pierderea Camerei, în pofida excelentelor date ale economiei americane, ar fi o înfrângere pentru Donald Trump, atât de mult luările sale de poziţie, stilul şi personalitatea sa împart ţara.

”VAL ALBASTRU?”

Potrivit ultimului sondaj realizat de SSRS pentru CNN, Donald Trump are de ce să se îngrijoreze cu privire la votul femeilor: 62% dintre ele susţin democraţi (faţă de 35% republicani), în timp ce în rândul bărbaţilor voturile se împart în mod echilibrat - 49% cu republicanii, 48% cu democraţii.

Donald Trump a repetat în mai multe rânduri că simte ”electricitate în aer ca niciodată din 2016”. La fiecare etapă el şi-a savurat vizibil regăsirea cu cei care l-au pus la putere, veniţi cu miile să-l asculte, în discursuri ce au durat uneori aproape o oră şi jumătate, cu avionul prezidenţial în fundal, el fiind un obişnuit al adunărilor organizate în aeroporturi.

”Nu mai auzim vorbindu-se de marele val albastru”, a spus el duminică seara, referindu-se la o maree democrată pe care o preconizau unele sondaje în urmă cu câteva luni. ”Poate c-or ieşi cu bine, cine ştie...”.

Vicepreşedintele său Mike Pence s-a amuzat să-şi imagineze că valul albastru se sparge ”de un zid roşu”, culoare republicană.

Preşedintele american s-a erijat în garant al sănătăţii economice a Statelor Unite şi un meterez contra imigraţiei clandestine şi ”caravanelor” de migranţi din America Centrală care traversează în prezent Mexicul către frontiera americană. ”Asta e o invazie”, a tunat el.

Democraţii au făcut campanie pe tema apărării sistemului de sănătate, dar pariază şi pe respingerea lui Donald Trump, pe care mulţi îl cataloghează în mod deschis drept un mincinos şi un catalizator al violenţelor rasiste şi antisemite care au îndoliat ţara. Ei contează pe voturile alegătorilor din zonele periurbane şi ale republicanilor moderaţi care îşi regretă votul din 2016.

”ACEŞTI REPUBLICANI MINT”

Rămaşi fără un lider natural în urma înfrângerii lui Hillary Clinton, Barack Obama a fost cel mai căutat în rândul candidaţilor democraţi angajaţi în campaniile cele mai dificile.

”Aceşti republicani mint în mod flagrant, repetat, îndrăzneţ, sfruntat. Ei inventează bazaconii”, a declarat el duminică. ”Trebuie (să existe) consecinţe atunci când oamenii nu spun adevărul”.

La Camera Reprezentanţilor, unde democraţii urmează să smulgă 23 de mandate, sondajele la nivel naţional îi plasează în avantaj. Ei sunt creditaţi cu 50% din intenţiile de vot, în timp ce republicanii sunt creditaţi cu 43%, potrivit unei anchete publicate duminică de Washington Post (WP).

La Senat, republicanii prezic sus şi tare că îşi vor consolida majoritatea. Harta le este favorabilă, în contextul în care înnoirea cu o treime vizează anul acesta state majoritar conservatoare.

Senatorii în exerciţiu aflaţi în cea mai mare dificultate sunt democraţi aleşi acum şase ani, în North Dakota sau Indiana, la realegerea lui Barack Obama.

Statele Unite ar putea, aşadar, să se trezească, la 3 ianuarie 2019, cu un Congres împărţit. Acest lucru ar putea fi suficient să-i pună beţe-n roate celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, al cărui program legislativ ar fi blocat timp de 22 de luni înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.