Donald Trump a apreciat luni că vremea ”răbdării strategice” faţă de Coreea de Nord a trecut, afişându-şi convergenţa de vederi cu Japonia, aflată în prima linie în faţa ameninţărilor Phanianului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american, care a încept la Tokyo un amplu turneu în Asia, în cadrul căruia efectuează marţi o vizită la Seul, a insistat asupra necesităţii izolării şi mai mult a regimului lui Kim Jong-un.

”Testele nucleare ilegale şi tirurile de rachetă balistică scandaloase (...) sunt o ameninţare la adresa păcii internaţionale şi stabilităţii”, a subliniat el într-o conferinţă de pres comună cu premierul japonez Shinzo Abe.

”Ora răbdării strategice a trecut”, a lansat el, referindu-se la doctrina predecesorului său democrat Barack Obama.

Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear în septembrie, cel mai puternic de până în prezent, şi a testat mai multe rachete balistice susceptibile să atingă o bună parte a teritoriului american.

”RETORICĂ PUTERNICĂ”

Cel care a ameninţat de la tribuna ONU să ”distrugă complet” Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian, şi-a apărat retotica ”puternică”, o garanţie consideră el a eficienţei.

”Priviţi ce s-a întâmplat cu o retorică slabă în ultimii 25 de ani”, a îndemnat el.

Însă regimul de la Phenian nu a dat vreun semn că ar intenţiona să-şi schimbe abordarea în faţa avertismentelor liderului american. Prin vocea ziarului partidului unic, Rodong Sinmun, el l-a catalogat pe acesta din urmă drept un ”bătrân nebun de la Casa Albă”.

Trump a avut grijă să dea asigurări Japoniei cu privire la angajamentul Washingtonului faţă de securitatea acestei ţări, a cărei insulă de nord, Hokkaido, a fost survolată în două rânduri de rachete nord-coreene şi pe care Phenianul a ameninţat că o va ”scufunda”.

Exprimându-şi susţinerea fără rezerve faţă de abordarea americană, care constă în a menţine ”toate opţiunile pe masă”, Abe a declarat la rândul său că Japonia va doborî rachete nord-coreene ”dacă e necesar”.

El a anunţat blocarea activelor unui număr de aproximativ 30 de organizaţii şi personalităţi nord-coreene.

”PRIETENUL” SHINZO

Profitând de ocazia unei întâlniri cu membri ai comunităţii japoneze şi americane de afaceri, Trump a lansat una dintre obişnuitele sale înţepături cu privire la excedentul comercial al unei Japonii care, spune el, ”a fost câştigătoare de numeroase decenii”.

Schimburile comerciale americano-japoneze ”nu sunt echitabile” şi ar trebui ”să se negocieze în mod amical”, a adăugat Trump.

El a fost primit, împreună cu soţia sa, Melania, de împărratul Akihito şi împărăteasa Michiko.

Cuplul Trump s-a înclinat uşor, dând mâna cu cuplul imperial, fără să se încline adânc, potrivit protocolului japonez. Acest gest de deferenţă i-a adus lui Barack Obama, în 2009, furia conservatorilor americani.

Preşedintele american s-a întâlnit de asemenea cu familii de japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni la sfârşitul anilor '70 şi începutul anilor '80, o chestiune sensibilă care încă îi mai deranjează pe japonezi.

”Am auzit aceste poveşti foarte triste”, a declarat Trump, în prezenţa soţiei sale, a premierului japonez şi a membrilor unor familii care purtau portrete ale copiilor lor dispăruţi.

”Vom coopera cu premierul Abe pentru ca ei să fie daţi înapoi celor cărora le sunt dragi”.

Phenianul a recunoscut în 2002 asemenea răpiri, cu scopul de a forma spioni nord-coreeni în limba, cultura şi obiceiurile japoneze.

În cursul acestei vizite de două zile în arhipelag, Donald Trump a insistat asupra relaţiilor puternice care îl unesc cu premierul japonez, ”un tip formifabil”. ”Aţi devenit un proeten apropiat, toată lumea o ştie”, a spus el în cursul unui dejun de lucru.

Cei doi au hrănit crapi koi într-un iaz, o scenă care a provocat zâmbete de amuzament când omul de afaceri de la New York, într-un gest de nerăbdare, a răstrunat dintr-o dată conţinutul cutiei cu hrană destinată peştilor coloraţi.

După Tokyo şi Seul, preşedintele american vizitează China.

El va participa ulterior la summituri APEC în Vietnam şi ASEAN la Manila şi a anunţat duminică faptul că intenţionează să se întâlnească în Vietnam cu preşedintele rus Vladimir Putin, de la care vrea ”ajutor cu privire la Coreea de Nord”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.