Donald Trump l-a catalogat din nou drept ”corupt” pe judecătorul Juan Merchan, care urmează să-l judece penal începând de la 15 aprilie, la New York, după ce magistratul a extins interdicţii de exprimare impuse fostului preşedinte al Statelor Unite, pentru a evita atacuri ale acestuia la adresa familiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai am aflat că alt judecător newyorkez corupt, Juan Merchan, mi-a pus căluşul pentru ca să nu pot evoca corupţia şi conflictele (de interes) în sala de audieri”, a scris marţi pe reţeua sa, Truth Social, candidatul republicanilor în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Judecătorul a extins luni interdicţia pe care i-a impus-o lui Donald Trump de a ataca în mod public martori, juraţi sau personal al tribunalului, precizând că membrii familiei sale sau a procurorului Manhattanului Alvin Bragg este necesar să fie protejaţi de aceste atacuri.

Această nouă restricţie intervine după ce Donald Trump a atacat-o pe fiica magistratului, o consultantă politică care a lucrat pentru candidaţi democraţi.

În hotărârea sa, judecătorul estimează să ”inculpatul are dreptul, protejat de Constituţie, să se exprime liber în faţa alegătorilor americani şi să se apere public”, dar că ”atacarea membrilor familiei” personalului judiciar ”desemnat în dosarele sale nu serveşte niciunui obiectiv legitim” şi prezintă ”un risc suficient în administrarea justiţiei”.

”Acest lucru nu face decât să le inspire teamă persoanelor care participă la proceduri cu privire la faptul că nu doar ele, ci şi membri ai familiilor lor sunt expuşi unor atacuri ale inculpatului”, arată Juan Merchan.

Judecătorul însuşi şi procurorul Alvin Bragg nu sunt vizaţi de limitările de exprimare impuse lui Donald Trump.

În acest proces, care începe la 15 aprilie şi care urmează să-i zguduie campania electorală, Donald Trump urmează  să fie declarat sau nevinovat de către un juriu alcătuit din cetăţeni.

Fostul preşedinte al Statelor Unite este inculpat într-un dosar de plăţi ascunse, menite să evite dezvăluiri stânjenitoare în alegerile din 2016, ale sumei de 130.000 de dolari, în vederea cumpărării tăcerii unei foste actriţe porno, Stormy daniel, despre o presupusă relaţie pe care acesta o neagă.

Donald Trump riscă să fie condamnat la închisoare în cazul în care este găsit vinovat - un scenariu fără precedent în cazul unui candidat la preşedinţia americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.