Donald Trump a criticat-o virulent, duminică - la exact doi ani de când se află la Casa Albă -, pe conducătoarea majorităţii democrate în Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi, care a respins sâmbătă o ofertă prezidenţială de compromis în vederea finanţării zidului împotriva imigranţilor la frontieră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nancy Pelosi s-a comportat în mod atât de iraţional şi s-a deportat în aşa măsură la stânga, încât ea este, de-acum, în mod oficial, o democrată radicală. Ea este atât de pietrificată de stângiştii din partidul său, încât a pierdut orice control”, a scris pe Twitter preşedintele, care şi-a terminat mesajul cerând ”în trecere” alesei de la San Francisco să-şi ”cureţe” străzile ”dezgustătoare” din oraş.

Într-o serie de tweet-uri, aşa cum obişnuieşte, şeful Executivului le-a reproşat conducătorilor democraţi că au respins din pur interes electoral această ofertă vizând să pună capăt "shutdown"-ului, blocajul bugetar al serviciilor federale, care a început la 22 decembrie.

”Ei nu văd criminalitatea şi drigurile, ei văd doar (alegerile prezidenţiale) din 2020 - pe care nu le vor câştiga”, a dat asigurări locatarul Casei Albe.

În opinia lui Trump, în grupurile de imigranţi din America Centrală care încearcă să intre în Statele Unite se află mulţi infractori şi ei transportă vaste cantităţi de stupefiante.

”NICIO AMNISTIE”

El a propus sâmbătă să acorde o amânare de trei ani unui număr de aproximativ un milion de migranţi ameninţaţi în prezent cu expulzarea, în schimbul unei unde verzi a Congresului alocării sumei de 5,7 de miliarde de dolari zidului său menit să lupte împotriva imigraţiei ilegale, principala sa promisiune de campanie - neonorată.

Acest răgaz vizează 700.000 de tineri numiţi "Dreamers" (vosători), care au intrat în mod ilegal pe teritoriul american împreună cu părinţii lor. Programul Daca, creat de Barack Obama şi desfiinţat de Trump, le permitea să studieze şi să muncească în Statele Unite.

Trump a propus de asemenea să prelungească un statut de protecţie temporară (TPS) care permite unui număr de aproximativ 300.000 de imigranţi să muncească în mod legal - fără titlu de sejur. Acest statut a fost abrogat în cazul cetăţenilor mai multor ţări după venirea la putere a miliardarului.

”Asta nu e o amnistie”, a subliniat duminică Donald Trump, dând asigurări că nu va exiata, pentru moment ”vreun efort mare pentru expulzarea celor peste 11 milioane” de clandestini prezenţi în ţară. ”Însă, ai grijă Nancy”, a avertizat el, fără să facă alte precizări.

Vicepreşedintele Mike Pence, însărcinat cu negocieri cu Congresul, a anunţat că acest ”compromis de bună credinţă” ar putea să fie examinat de Senat începând de marţi.

Însă textul are puţine şanse să fie aprobat în Camera inferioară, care se află sub controlul democraţilor.

Potrivit lui Pelosi, propunerea miliardarului nu este o concesie, ci o ”compilaţie de mai multe iniţiative respinse deja în trecut, niciuna acceptabilă”.

Democraţii, care propun finanţarea unui sistem de supraveghere la frontieră - în valoare de două miliarde de dolari - reclamă o soluţie ”permanentă” pentru imigranţii care riscă expulzarea.

”TREI SAU PATRU SĂPTĂMÂNI”

Impasul negocierilor bugetare a provocat închiderea mai multor administraţii federale.

Aproximativ 800.000 de funcţionari au fost plasaţi în concediu fără plată sau nevoiţi să muncească fără să fie plătiţi pe timpul ”shutdown"-ului. Ei sunt siguri că vor fi recompensaţi la redeschiderea administraţiilor, însă situaţia este mai gravă în cazul a peste un milion de angajaţi ai unor întreprinderi subcontractoare care nu mai primesc salarii.

Nancy Pelosi şi democraţii ”ar trebui să facă ceea ce este bine pentru ţară şi să permită oamenilor să-şi reia munca”, a scris duminică, pe Twitter, Trump.

Democrata i-a replicat, pe Twitter, adresându-se preşedintelui că ”800.000 de americani nu sunt plătiţi. Redeschideţi Guvernul, permiteţi ca muncitorii să-şi primească salariile şi atunci vom putea sădiscutăm despre modul în care să protejăm împreună frontiera”.

Acest ”shutdown” - cel mai lung din istorie - începe să aibă şi un preţ politic. O majoritatea a americanilor consideră Casa Albă vinovată de situaţie, arată mai multe sondaje.

Iar criza pare departe de a fi terminată.

În opinia senatorului republican James Lankford, un vot în Senat va permite doar să se deschidă negocieri cu privire la propunerea lui Trump.

James Clyburn, un oficial democrat de rang înalt în Cameră, a îndemnat Executivul ca mai întâi să redeschidă adminsitraţiile, pentru că ”aceste negocieri ar putea să dureze trei sau patru săptămâni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.