Preşedintele Donald Trump a evocat joi - pentru prima oară - o posibilă amânare a alegerilor prezidenţiale americane, insistând asupra riscului unei fraude, legate în opinia sa de pandemia covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin votul prin corespondenţă (...), 2020 vor fi alegerile cele mai inexacte şi mai faruduloase din istorie”, a scris Trump pe Twitter.

”Va fi o adevărată ruşine pentru Statele Unite. Amânarea alegerilor până când oamenii pot să voteze normal, în deplină securitate???”, a adăugat el.

Data alegerilor prezidenţiale americane este stabilită prin Constituţie.

Numai Congresul are puterea să hotărască o amânare a unui scrutin prezidenţial.

Mai multe state vor să facă votul prin poştă mai accesibil, pentru a limita cât mai mult răspândirea covid-19.

Multe dintre ele autorizează acest sistem de vot de mulţi ani şi nu au semnalat probleme majore, cu excepţia unor incidente izolate.

Donald Trump - care se confruntă de mai multe săptămâni cu sondaje defavorabile - agită, cu toate acestea, spectrul unor fraude masive.

Declaraţii ale locatarului Casei Albe pe această temă, la sfârşitul lui mai, au determinat Twitter să-i semnaleze pentru prima oară unul dintre tweeturi ca fiind înşelător.

La sfârşitul lui aprilie, adversarul său democrat Joe Biden a prezis că miliardarul republican va face tot posibilul să amâne alegerile.

”Ţineţi minte ce vă spun. Cred că va încerca să amâne alegerile, într-un fe sau atul, să caute motive din cauza cărora ele (alegerile) nu pot să aibă loc”, tuna Biden.

Câteva zile mai târziu, Trump, întrebat într-o conferinţă de presă la Casa Albă despre acest lucru, a respins categoric această ipoteză.

”Nu am avut niciodată în vedere să schimb data (...). De ce-aş face asta?”, a răspuns el atunci, denunţând ”propaganda” taberei democrate.

Trump a postat tweetul cu privire la posibilitatea amânării alegerilor prezidenţiale din 2020 la câteva minute după anunţarea unei contractări istorice a PIB-ului american în al doilea trimestru - cu minus 32,9 la sută - din cauza pandemiei covid-19.

Locatarul Casei Albe şi-a exprimat în mai multe rânduri îndoiala cu privire la legitimitatea votului prin corespondenţă - care s-a dezvoltat puternic în alegerile primare, prin care sunt desemnaţi candidaţii, din cauza pandemiei covid-19.

De asemenea, el a declarat - fără să prezinte probe în acest sens - că alegerile din noiembrie ar urma să fie falsificate şi a refuzat să promită că va respecta rezultatul oficial al scrutinului în cazul în care este înfrânt.

Democraţii se pregătesc deja - mai ales Joe Biden - de un scenariu în care adversarii lor republicani ar contesta rezultatele alegerilor, ar cere renumărarea voturilor şi ar intimida alegătorii în secţiile de votare, au declarat oficiali democraţi pentru Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.