Donald Trump a dezvăluit că a avut în vedere o ”eliminare” a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, declaraţii denunţate de Damasc, care au catalogat Statele Unite drept un stat ”paria şi în afara legii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a dezvăluit că a avut în vedere să-l ”elimine” pe al-Assad în 2017, dar că şeful Pentagonului de la acea vreme, Jim Mattis, s-a opus.

”Declaraţiile şefului administraţiei americane (...) arată în mod clar nivelul (...) practicilor politice nechibzuite” ale Statelor Unite, a denunţat Ministerul sirian de Externe, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana.

”Mărturisirile domnului Trump confirmă că administraţia americană este un stat paria şi în afara legii, care foloseşte aceleaşi metode ca organizaţiile teroriste, prin crime şi lichidări”, a acuzat ministerul.

Trump a declarat marţi, la postul american Fox News, că ar fi ”preferat să-l elimine” pe al-Assad şi a dat asigurări că a ”vegheat ca acest lucru să fie planificat” în urma unui atac chimic, în aprilie 2017, atribuit puterii siriene.

”Mattis nu voia să o facă. Mattis era un general larg supraestimat şi m-am despărţit de el”, a spus el.

În septembrie 2018, preşedintele american afirma, din contră, că nu a discutat niciodată cu şeful Pentagonului o eventuală asasinare a lui al-Assad.

Războiul din Siria, declanşat în 2011 de reprimarea în sânge a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, a devenit tot mai complex şi a implicat numeroase puteri străine şi grupări armate şi teroriste. El s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de deplasaţi.

Cu ajutorul susţinerii militare a Moscovei şi Teheranului, aliaţii săi de neclintit, puterea siriană a ajuns să controleze în prezent peste două treimi din ţară, după o serie de victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Donald Trump a pus să se bombardeze, în aprilie 2017, o bază militară siriană, ca ripostă faţă de un atac cu gaz sarin, imputat regimului al-Assad, soldat cu peste 80 de morţi civili, la Khan Shaykhun, în nord-vestul Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.