Avocaţi ai lui Donald Trump au cerut unui tribunal federal să respingă acuzaţiile potrivit cărora a păstrat ilegal documente după ce a plecat de la Casa Albă, argumentând că ar beneficia de o imunitate penală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump este acuzat în acest dosar de faptul că a pus securitatea Statelor Unite în pericol prin păstrarea unor documente confidenţiale după ce a plecat de la Casa Albă, în ianuarie 2021, în reşedinţa sa Mar-a-Lago, în Florida, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum îl obligă legea.

El a refuzat apoi să le predeze anchetatorilor care voiau să le recupereze.

Miliardarul a pledat nevinovat de 40 de capete de acuzare din actul depus în Florida de către procurorul special Jack Smith.

Avocaţii lui Trump pledează - într-o cerere de 20 de pagini - că atunci când a luat documentele de la Casa Albă a săvârşit un act oficial.

”Preşedintele Trump a luat această hotărâre pe când încă era în funcţie. Această decizie era un act oficial şi, ca atare, este supusă imunităţii prezidenţiale”, se arată în recere.

Marele favorit în alegerile primare republicane în vederea alegerilor prezidenţiale prevăzute la 5 noiembrie - inculpat penal în patru dosare - încearcă printr-o multiplicare a recursurilor să amâne procesele cât mai mult posibil deschiderea proceselor penale.

El a folosit acelaşi argument împotriva unui act federal de acuzare cu privire la cimplot împotriva Statelor Unite, în urma înfrângerii sale în alegerile din 2020 de către Joe Biden, care a condus la luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 de către o mulţime de susţinători ai acestuia.

La începutul acestei luni, o Curte de Apel federală a stabilit că cererea sa de imunitate nu este susţinută de Constituţia Statelor Unite.

Trump a sesizat atunci Curtea Supremă, pentru a suspenda această hotărâre.

Problema imunităţiii penale a unui fost preşedinte al Statelor Unite nu a mai fost testată niciodată jurisprudenţa americană, deoarece, până la Donakd Trump, niciun fost preşedinte american nu a mai fost acuzat de infracţiuni penale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.