Echipa de avocaţi a fostului preşedinte Donald Trump i-a cerut judecătorului care supervizează cazul documentelor clasificate păstrate la domiciliul săi din Florida să amâne procesul, potrivit unui document depus luni seara. Aceştia au argumentat că nu există "niciun motiv pentru un proces accelerat", relatează CNN şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Continuarea procesului în timpul unui ciclu de alegeri prezidenţiale în care candidaţii sunt efectiv (dacă nu literalmente) adversari direcţi în această acţiune va crea provocări extraordinare în procesul de selecţie a juriului şi va limita capacitatea pârâţilor de a asigura o judecată corectă şi imparţială", au arătat avocaţii fostului preşedinte.

Departamentul de Justiţie a cerut ca data procesului să fie la jumătatea lunii decembrie. Procurorii i-au cerut judecătorului districtual Aileen Cannon o amânare până la 11 decembrie, faţă de data iniţială de 14 august, pentru a oferi ambelor părţi mai mult timp pentru a se pregăti.

Echipa de apărare a lui Trump a declarat însă că instanţa ar trebui să "retragă ordinul actual de stabilire a procesului" şi să "amâne" luarea în considerare a unei noi date a procesului. Ei au spus că asta le-ar oferi un timp rezonabil pentru a se pregăti şi au descris calendarul solicitat de guvern ca fiind unul "nerealist". În dosarul depus, avocaţii lui Trump au declarat că un proces în luna decembrie este nesustenabil, având în vedere cerinţele logistice ale candidaturii (lui Trump) la alegerile prezidenţiale, o cantitate potenţial mare de dovezi pe care ar putea fi nevoie să le examineze şi alte cazuri cu care se confruntă.

"Acest caz extraordinar reprezintă o provocare serioasă atât pentru faptul în sine, cât şi pentru percepţia democraţiei noastre americane", a scris echipa de apărare a lui Trump în solicitarea făcută. "Curtea prezidează acum o urmărire penală avansată de administraţia unui preşedinte în exerciţiu împotriva principalului său rival politic, el însuşi un candidat principal la preşedinţia Statelor Unite", arată avocaţii.

Trump, candidatul favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a pledat nevinovat în acest caz la 13 iunie, iar asistentul său Walt Nauta, coinculpat, a pledat nevinovat abia săptămâna trecută, din cauza unor întârzieri procedurale.

Trump este acuzat că a păstrat ilegal documente clasificate de securitate naţională după ce a părăsit funcţia în 2021 şi că a minţit oficialii care au încercat să le recupereze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.