Preşedintele american Donald Trump a avertizat Iranul „să aibă grijă cu ameninţările” pentru că se pot întoarce împotriva sa, ca răspuns la faptul că Teheranul a informat că îşi va depăşi în câteva zile nivelul de uraniu îmbogăţit admis de acordul nuclear din 2015, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că nivelul uraniului îmbogăţit din Iran va depăşi limita admisă în acordul nuclear ca răspuns la faptul ceilalţi semnatari ai acordului nu şi-au respectat promisiunile şi nu au ajutat Teheranul să scape de sancţiunile SUA.

„Pe 7 iulie, nivelul de uraniu îmbogăţit nu va mai fi 3,67%. Vom renunţa la acest angajament. Vom creşte nivelul peste 3,67% până la cât vrem, cât va fi necesar, cât avem nevoie”, a afirmat Rouhani.

Trump a răspuns miercuri pe Twitter: „Aveţi grijă cu ameninţările! S-ar putea să se întoarcă împotriva voastră, aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum!”.

Franţa a avertizat Teheranul că nu va obţine „nimic” dacă va părăsi acordul şi a informat că „nerespectarea acordului doar va creşte tensiunile care sunt deja ridicate” în Orientul Mijlociu.

Rouhani a precizat că Iranul va renunţa la aceste măsuri dacă celelalte părţi din acordul nuclear îşi vor respecta promisiunea de a ajuta Iranul să evite sancţiunile SUA.

„Vom rămâne angajaţi în acordul nuclear câtă vreme şi celelalte părţi sunt”, a afirmat el.

Ca ripostă faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a scoate unilateral Statele Unite din acest pact, în mai 2018, şi de a reimpune sancţiuni Iranului, Teheranul a anunţat, la 8 mai, că nu se mai consideră obligat să respecte două praguri stabilite prin Acordul de la Viena - şi anume cel impus rezervelor iraniene de apă grea (130 de tone) şi cel care limitează stocul de uraniu slab îmbogăţit (300 de kilograme).

Teheranul a ameninţat totodată să-şi reia - începând de la 7 iulie să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor cu apă grea la Arak (centru), dacă celelalte state care sunt în continuare părţi la acord - China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia - nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane ce i-au fost reimpuse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.