Preşedintele american Donald Trump a informat că SUA vor interzice Turciei să achiziţioneze avioanele F-35 după ce Ankara a primit primele livrări ale sistemului rus de rachete S-400. Trump nu a făcut însă nicio referire la impunerea unor sancţiuni, îngrijorând astfel membri ai Congresului, atât republicani cât şi democraţi, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pentru că au un sistem de rachete produs în Rusia, le-am interzis să cumpere peste 100 de avioane. Aş crede că Lockheed (firma care produce avioanele F-35) nu este mulţumită. Este vorba de multe locuri de muncă. Eu sincer am avut mereu o relaţie foarte bună” cu Erdogan, a afirmat Trump.

„Ei sunt într-o situaţie foarte dificilă şi este o situaţie grea şi cea în care am fost puşi noi, Statele Unite. Lucrăm la această problemă, vom vedea ce se va întâmpla. Dar nu este corect. Pentru că a cumpărat o rachetă rusă, nu avem voie să îi vindem avioane care valorează miliarde de dolari. Nu este o situaţie corectă”, a adăugat Trump.

Congresul american a adoptat o serie de rezoluţii prin care îndeamnă Executivul să impună sancţiuni Turciei, în cazul în care nu renunţă la rachetele ruse.
Pentagonul i-a dat în mod oficial ultimatum - până la 31 iulie - Ankarei, la începutul lui iunie, să renunţe la rachetele ruse, ameninţând că altfel urmează să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă.
Astfel, analiştii şi foşti oficiali sunt îngrijoraţi de lipsa unor sancţiuni.
“Preşedintele este în mod evident cauza amânării. Nu doreşte să impună sancţiuni. În primul rând pentru că are o afinitate pentru Erdogan”, a declarat John Hanah, un consilier la Fundaţia pentru Apărare şi Democraţie.
În culise, conform CNN, mai mulţi oficiali ai administraţiei, printre care şi Secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul pe securitate naţională John Bolton au pus presiune pentru a se impune sancţiuni însă Trump doreşte să menţină o relaţie bună cu Erdogan, a informat o sursă familiară cu dezbaterile interne din Departamentul de Stat şi Consiliul Naţional de Securitate.
De asemenea, mai mulţi membri republicani ai Congresului l-ar fi telefonat pe Trump pentru a-i să impună sancţiuni Turciei.
Washingtonul consideră că există un risc ca sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 să permită Rusiei să pătrundă secretele tehnologice ale noului său avion de luptă invizibil pe radar de tip F-35, cu care Turcia vrea să se doteze.
Trump a afirmat că predecesorul său democrat Barack Obama este vinovat de situaţia actuală.
”Administraţia Obama nu voia să le vândă rachete de tip Patriot (...). Asta a durat foarte mult timp”, a apreciat el, adăugând că, atunci când Casa Albă s-a răzgândit, ”Turcia a semnat deja cu Rusia şi a plătit mulţi bani”.

Mark Esper, nominalizat de Trump pentru postul de secretar al Apărării, a declarat marţi că “Turcia a fost un aliat vechi şi capabil al NATO, însă decizia lor de a cumpăra sistemul S-400 este greşită şi dezamăgitoare”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.