Statul american Georgia a deschis o anchetă ”factuală” împotriva fostului preşedinte Donald Trump cu privire la presiuni pe care acesta le-a exercitat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie în acest stat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a exercitat presiuni asupra secretarului de Stat al Georgiei, republicanul Brad Raffensperger, într-o convorbire telefonică, la 2 ianuarie, când i-a cerut ”să găsească 11.780 de voturi”, de care avea nevoie pentru a-şi inversa înfrângerea în alegerile prezidenţiale de către Joe Biden.

Serviciile lui Brad Raffensperger îndemnau de atunci la deschiderea unei anchete cu privire la declaraţiile fostului locatar al Casei Albe.

”Biroul secretarului de Stat anchetează cu privire la plângeri pe care le primeşte”, a anunţat luni un purtător de cuvânt, Walter Jones, care a prezentat această anchetă drept ”factuală şi administrativă”.

”Orice demers juridic suplimentar va fi lăsat procurorului general”, a precizat Walter Jones.

Potrivit unor experţi, apelurile telefonice ale lui Donald Trump încalcă cel puţin trei legi electorale - inclusiv una cu privire la un complot în vederea comiterii unei fraude -, infracţiuni pasibile de amenzi sau închisoare.

Un consilier al lui Donald Trump, Jason Miller, apeciază că nu există ”nimic nepotrivit şi nici indezirabil” în această convorbire la telefon, prevăzută dinainte, a miliardarului cu Brad Raffensperger şi ”avocaţi ai celor două părţi”.

”Dacă domnul Raffensperger nu voia să primească apeluri telefonice pe tema alegerilor, ar fi trebuit să nu candideze la postul de secretar de Stat”, însărcinat cu alegerile la nivel de stat, a apreciat el.

Donald Trump, al cărui mandat s-a încheiat la 20 ianuarie, este judecat începând de marţi în Senatul american într-un al doilea proces în vederea unei destituiri.

El a fost inculpat de ”incitare la insurecţie” într-iun discurs pe care l-a susţinut la 6 ianuarie, la Washington, în faţa unor susţinători ai săi, care au luat Capitoliul cu asalt, violenţe soldate cu cinci morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.