Donald Trump - aflat în dificultate după declaraţii foarte conciliante faţă de Vladimir Putin pe care le-a făcut la Helsinki - şi-a lăudat miercuri ”fermitatea” faţă liderul de la Kremlin şi a alimentat haosul în centrul căruia s-a plasat contestând ideea potrivit căreia Moscova ameninţă în continuare democraţia americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Niciun preşedinte nu a fost atât de ferm ca mine în privinţa Rusiei (...). Eu cred că preşedintele Putin o ştie mai bine ca oricine altcineva, cu siguranţă mai bine ca presa”, a declarat preşedintele american la Casa Albă.

”Priviţi cifrele, priviţi ceea ce am făcut, priviţi sancţiunile”, a îndemnat el.

Întrebat un pic mai târziu dacă Rusia, acuzată de amestec în alegerile americane, ar viza în continuare Statele Unite, el a răspuns cu un simplu ”nu”, fără să facă alte precizări.

Directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Dan Coats a insistat luni asupra evaluărilor ”clare” ale serviciilor sale referitoare la un amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016 şi a evocat ”eforturi în curs” ale Moscovei de a ”submina” democraţia americană.

Surprinzătoarea conferinţă de presă comună a preşedintelui american cu omologul său rus în capitala finlandeză l-a costat foarte rapid reproşuri în cadrul propriei tabere politice - numeroşi aleşi exprimându-şi consternarea.

În faţa acestui val de proteste, Trump a încercat marţi să limiteze pagubele, dând asigurări - însă fără să convingă cu adevărat - că a avut o scăpare atunci când de fapt i-a luat apărarea celui mai puternic om de la Kremlin.

Un paradox pentru un preşedinte american este faptul că el a fost obligat să declare în mod explicit că acceptă concluziile... serviciilor de informaţii americane, potrivit cărora Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016.

”Atâtea persoane înalt plasate în (serviciile de) informaţii mi-au adorat prezentarea în conferinţa de presă de la Helsinki”, a scris el miercuri dimineaţa, întărind impresia că răzgândirea sa parţială din ajun i-a fost impusă de către consilierii săi.

”Ne-am înţeles foarte bine, ceea ce a deranjat cu adevărat multe persoane pline de ură care voiau să vadă un meci de box”, a adăugat el, promiţând ”mari rezultate pe viitor”.

”Unii DETESTĂ faptul că m-am înşeles bine cu preşedintele Putin al Rusiei”, a mai scris el miercuri pe Twitter.

”Ei ar prefera să se ducă la război decât să vadă asta”, a adăugat el.

MUNTENEGRU

Cu excepţia senatorului Rand Paul, puţini republicani au apărat în mod deschis prestaţia preşedintelui la summitul de la Helsinki - prima întâlnire bilaterală între al 45-lea preşedinte american şi preşedintele rus.

În zilele dinaintea etapei finalndeze a turneului său european, la Bruxelles sau la Londra, Trump a tensionat, potrivit opiniei generale, relaţiile transatlantice, prin atacuri contra Germaniei, Uniunii Europene (UE) sau Regatului Unit.

Turneul său a declanşat o avalanşă de comentarii negative ale multor aleşi şi experţi geopolitici, care merge de la ”suprarealist” la ”trădător” şi trece prin ”jenant”, ”de nesusţinut”, ”nesăbuit”.

Într-un interviu acordat postului Fox News, Trump a aplicat o nouă lovitură de bâtă relaţiilor cu aliaţii săi din NATO, deja afectate într-un summit foarte tensionat la Bruxelles.

Preşedintele american a părut să pună în discuţie principiul apărării reciproce - adevărata cheie de boltă a Alianţei.

”Dacă, de exemplu, Muntenegrul este atacat, de ce ar trebui (ca) fiul meu să se ducă în Muntenegru să-l apare?”, l-a întrebat jurnalistul.

”Înţeleg ceea ce spuneţi, am pus şi eu aceeaşi întrebare”, i-a răspuns Trump.

”Muntenegrul este o ţară mică cu nişte oameni foarte puternici (...), foarte agresivi”, a continuat el.

Articolul 5 al Tratatului NATO stipuează că orice atac contra unui stat membru este considerat un atac contra tuturor.

Rusia, care a salutat summitul de la Helsinki drept un mare succes, a deplâns miercuri arestarea în Statele Unite a Mariei Butina, o cetăţeană rusă acuzată că a încercat să influenţeze în secret organizaţii politice americane spre profitul Rusiei.

Această arestare a fost operată ”cu obiectivul clar de a minimaliza efectul pozitiv” al summitului, a declarat Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

”Asta dă impresia că cineva a calculat, cu ceasul şi calculatorul, nu doar data, dar şi orarul, pentru ca asta să se umfle la maximum”, a apreciat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.