Preşedintele american Donald Trump a părut să admită marţi că a dezvăluit informaţii clasificate Rusiei, contrazicându-şi echipa, care negase informaţiile, relatează Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia (la o întrevedere programată public la Casa Albă), ceea ce am dreptul să fac, fapte care ţin de terorism şi de siguranţa zborurilor. Motive umanitare, plus că vreau ca Rusia să îşi intensifice mult lupta împotriva ISIS&terorismului”, a scris preşedintele pe Twitter.

Mesajele lui Trump au subminat luni eforturile administraţiei sale de a nega că ar fi împărtăşit informaţii secrete cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus la Washington. Trei înalţi oficiali din administraţia SUA – consilierul pentru Securitate Naţională H.R. McMaster, consilierul adjunct pentru Securitate Naţională Dina Powell şi secretarul de Stat Rex Tillerson – au fost mobilizaţi să respingă zvonurile.

Preşedintele are dreptul să declasifice informaţii, astfel că decizia de a le transmite Moscovei nu a fost ilegală. Decizia este, însă, controversată, pentru că SUA primiseră informaţiile de la un partener crucial, în baza unui acord extrem de delicat.

Aceasta nu este prima oară când preşedintele urmează acest tipar. Săptămâna trecută, după ce l-a concediat în mod neaşteptat pe directorul FBI James Comey, Casa Albă a anunţat iniţial că preşedintele a acţionat în replica la un document intern transmis de Procurorul General şi de Procurorul General adjunct.

Ulterior, însă, într-un interviu pentru NBC, Trump a admis că a luat decizia de a-l concedia pe Comey înainte de a primi documentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.