Preşedintele american Donald Trump a asistat, vineri, împreună cu premierul britanic Theresa May, la un exerciţiu militar la Academia Militară Regală de la Sandhurst, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa nu a avut acces la această vizită la academia militară, precizează AP.

Acest exerciţiu, la care au participat ofiţeri britanici şi americani, a avut loc după ce Trump a crticat dur planurile lui May cu privire la Brexit într-un interviu publicat în noaptea de joi spre vineri de ziarul The Sun.

Trump şi May s-au dus după aceea la Chequers, reşedinţa la ţară a premierilor britanici.

Locatarul Casei Albe le-a spus jurnaliştilor, expeditiv, că au lucrat împreună la cheltuieli NATO şi că au discutat joi noaptea.

Cei doi lideri se întâlnesc tête-à-tête, iau masa şi apoi susţin o conferinţă de presă comună la reşedinţa lui May, situată la aproximativ 40 de kilometri de Londra.

Prima Doamnă Melania Trump a vizitat Spitalul Regal din Chelsea, un azil în care s-au retras sute de foşti militari britanici.

Ea s-a despărţit de soţul ei vineri dimineaţa, pentru a efectua singură această vizită la acest spital vechi de peste 300 de ani, de ăe vremea regelui Carol al II-lea al Angliei.

Prima Doamnă a fost primită de soţul premierului britanic Theresa May, Philip May.

Ea s-a întâlnit cu elevi din regiune şi cu rezidenţi veterani ai spitalului, cunoscut drept Chelsea Pensioners.

Turneul în Europa, alături de preşedintele american marchează revenirea pe scena internaţională a fostului model, în urma unei spitalizări din cauza unei probleme renale în mai, care a şinut-o departe de public aproape o lună.

Pe de altă parte, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a declarat vineri, la postul BFMTV că Europa va contracara eforturile preşedintelui american de a ”destabiliza” UE şi de a deraia cooperarea internaţională.

Trump ”nu poate tolera faptul că există un bloc numit Uniunea Europeană”, a denunţat el.

Însă ”Europa nu se va lăsa destabilizată”, a avertizat Le Drian.

Şeful diplomaţiei franceze face aceste declaraţii într-un context tensionat, în urma unor atacuri şi critici ale şefului statului american în cursul acestui turneu în Europa..

El l-a acuzat pe Trump că crede doar în relaţii conflictuale şi că încearcă să distrugă eforturi multilaterale de încurajare a comerţului, în cadrul luptei împotriva modificărilor climatice şi cu privire la activităţile nucleare ale Iranului.

Trump i-a înfuriat pe aliaţii săi europeni la un summit NATO şi a acuzat-o pe May că este prea slabă în negocierile Brexitului cu UE.

Locatarul Casei Albe a provocat din nou haos în turneul său european, în afară de atacurile la adresa lui May el acuzându-l pe primarul Londrei Sadiq Khan, unde a stat peste noapte, de atacuri teroriste care au însângerat capitala britanică.

Şeful statului american acuză totodată Europa de faptul că ”îşi pierde cultura” din cauza migraţiei.

El a declarat pentru tablodul britanic că nu se simte bine venit la Londra din cauza protestelor, inclusiv de cel cu balonul uriaş care-l reprezintă ca pe un bebeluş în scutece.

El a apreciat totodată că fostul ministru de Externe Boris Johnson ar fi un ”excelent prim-ministru”, după ce euroscepticul a demisionat luni din Guvern în semn de protest faţă de planurile lui May cu privire la Brexit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.