Fostul preşedinte american Donald Trump a refuzat în repetate rânduri, într-un interviu difuzat duminică, să răspundă la întrebările despre dacă a urmărit la televizor desfăşurarea revoltei de la Capitoliu, afirmând că va "spune oamenilor mai târziu, la momentul potrivit", relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, favorit în prezent la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, a refuzat să spună pentru "Meet the Press" de la NBC cum şi-a petrecut ziua de 6 ianuarie 2021, odată cu începerea revoltei, şi dacă a dat telefoane în timp ce susţinătorii săi luau cu asalt sediul democraţiei americane.

"Nu am de gând să vă spun. Le voi spune oamenilor mai târziu, la momentul potrivit", i-a spus Trump moderatoarei Kristen Welker, după ce aceasta a întrebat-o dacă şi-a petrecut acea după-amiază urmărind atacul la televizor într-o sală de luat masa de la Casa Albă.

Foştii consilieri ai lui Trump au declarat că acesta s-a sechestrat în camera din afara Biroului Oval pentru a se uita, uneori chiar derulând şi revăzând unele părţi.

În interviul înregistrat joi la clubul de golf al lui Trump din New Jersey, fostul preşedinte a refuzat să spună pe cine a sunat în timp ce se desfăşurau violenţele. "De ce v-aş spune asta?", a spus el.

Ca răspuns la faptul că Welker l-a presat în legătură cu tăcerea sa publică în timpul violenţelor, Trump a spus că a făcut "declaraţii frumoase" în ziua atacului.

Susţinătorii lui Trump, alimentaţi de minciunile sale cu privire la alegerile prezidenţiale din 2020, au luat cu asalt clădirea în timp ce Congresul se pregătea să certifice victoria democratului Joe Biden. Trump se confruntă cu acuzaţii penale federale pentru eforturile sale de a anula înfrângerea sa în acele alegeri, dar nu se confruntă cu acuzaţii legate de insurecţie.

Trump a declarat că ar putea lua în considerare graţierea unora dintre revoltaţii acuzaţi pentru acţiunile lor din acea zi.

Peste 1.000 de persoane au fost acuzate de infracţiuni federale legate de revolta din 6 ianuarie şi peste 600 au pledat vinovate sau au fost condamnate. "Mă voi uita la ei şi cu siguranţă aş putea, dacă voi crede că este potrivit" să îi graţiez, a declarat fostul preşedinte.

Trump a mai spus că va lua în considerare graţierea fostului lider al Proud Boys, Enrique Tarrio, care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru că a orchestrat un complot eşuat pentru a-l menţine pe Trump la putere. Trump a spus că Tarrio a fost tratat "oribil", potrivit transcrierii integrale a interviului acordat NBC, care include părţi care nu au fost difuzate.

Trump se confruntă cu 91 de acuzaţii penale în patru dosare în instanţe federale şi de stat legate de eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020, de manipularea necorespunzătoare a documentelor clasificate şi de acuzaţii legate de presupusele sume de bani plătite pentru a acoperi relaţii extraconjugale. El a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

Trump a fost întrebat dacă se teme că va merge la închisoare. "Nu, nu prea mă tem. Nici măcar nu mă gândesc la asta. Sunt construit puţin diferit, cred", a spus el.

În timp ce făcea presiuni pentru a anula alegerile, Trump s-a bazat pe o bandă de aliaţi externi care au întreprins ceea ce procurorii federali au numit o "schemă criminală" pentru a anula în mod fraudulos rezultatele din 2020, în loc să se bazeze pe sfatul avocaţilor de la Casa Albă, care l-au îndemnat să accepte înfrângerea în faţa lui Biden.

Trump a fost întrebat în interviu de ce nu i-a ascultat pe acei avocaţi. "Nu i-am respectat", a spus Trump. "În multe cazuri, nu i-am respectat. Dar pe alţii i-am respectat. I-am respectat pe mulţi alţii care au spus că alegerile au fost fraudate".

Trump a spus că îşi ascultă atât instinctele, cât şi pe " diverşi oameni" pentru a-şi ghida acţiunile în jurul rezultatelor alegerilor.

Apariţia de la NBC a fost primul interviu al lui Trump pe o reţea de televiziune de la plecarea sa din funcţie.

Trump a mai spus că a fost încântat să audă recentele remarci ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care l-a lăudat pe Trump pentru că a sugerat că, dacă ar fi ales din nou la Casa Albă, ar negocia încetarea războiului Rusiei din Ucraina. Putin a declarat marţi că declaraţiile lui Trump au fost "bune" şi au adus "fericire".

"Ei bine, îmi place că a spus asta. Pentru că asta înseamnă că ceea ce spun eu este corect", a declarat Trump la NBC.

Trump a spus că a avut o relaţie bună cu Putin, lucru pe care l-a mai spus de mai multe ori înainte, şi a negat că orice acord pe care l-ar căuta în Ucraina ar fi o victorie pentru Rusia şi i-ar permite acesteia să păstreze teritoriile pe care le-a confiscat. "Este un lucru care ar fi putut fi negociat", a spus Trump. El a continuat şi a spus: "Ar fi putut încheia o înţelegere în care să existe mai puţin teritoriu în acest moment decât cel pe care Rusia l-a luat deja, ca să fiu sincer".

Trump a refuzat în repetate rânduri să spună dacă ar susţine o interdicţie federală a avortului şi a criticat interdicţia avortului după şase săptămâni de sarcină care a fost semnată de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, unul dintre principalii rivali ai lui Trump în alegerile primare prezidenţiale.

"Cred că ceea ce a făcut este un lucru teribil şi o greşeală teribilă", a spus Trump.

Trump a spus că nu îi pasă dacă avortul va fi în cele din urmă interzis la nivel federal sau va fi stabilit prin legi în fiecare stat. Curtea Supremă a SUA, cu sprijinul a trei judecători numiţi de Trump, a anulat anul trecut dreptul federal la avort.

"Dintr-un punct de vedere pur, din punct de vedere juridic, cred că este probabil mai bine" să fie gestionat la nivel de stat”, a spus Trump. "Dar pot trăi cu asta oricum. Este mult mai important, numărul de săptămâni este mult mai important".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.