Preşedintele american Donald Trump a avertizat că va „devasta economic Turcia” dacă armata turcă va ataca militarii kurzi aliaţi ai SUA, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Începem retragerea din Siria care trebuia să aibă loc demult în timp ce atacăm puternic şi din mai multe direcţii teritoriul califatului ISIS care a mai rămas”, a scris Trump pe Twitter.

„Vom ataca din nou dintr-o bază care există deja dacă se va reforma. Vom devasta economic Turcia dacă vor ataca kurzii. Vom crea o zonă de siguranţă de 20 de mile..”, a adăugat preşedintele american.

Trump a precizat: „De asemenea, nu vreau ca militanţii kurzi să provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii de termen lung a SUA de a distruge ISIS în Siria – inamici naturali. Şi noi am beneficiat însă este timpul să ne aducem soldaţii acasă. Opriţi războaiele fără sfârşit!”.

Retragerea trupelor americane a provocat incertitudine la nivel internaţional pe fondul unor declaraţii contradictorii ale unor oficiali ai administraţiei Trump din ultimele zile care au avut ca scop liniştirea puterilor regionale.

Turcia a susţinut eforturile americane împotriva ISIS. Însă turcii îi consideră pe kurzi, care se luptă de asemenea cu ISIS, ca fiind o grupare teroristă şi au existat îngrijorări că ar putea profita de retragerea trupelor americane pentru a organiza un atac împotriva lor.

John Bolton, consilierul pe securitate naţională al administraţiei Trump, a părut să îl contrazică pe preşedinte în Ierusalim săptămâna trecută, el declarând că retragerea din Siria este condiţionată de o victorie asupra ISIS şi de asigurări din partea Turciei privind siguranţa kurzilor. Aceste comentarii au fost criticate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Secretarul de Stat Mike Pompeo, fiind într-un turneu de opt zile în Orientul Mijlociu, a descris sâmbătă politica lui Trump privind Siria ca fiind „incredibil de clară”. El a caracterizat retragerea ca fiind doar „o schimbare tactică” şi a precizat că „misiunea rămâne aceeaşi” privind eforturile administraţiei de a distruge ISIS.

Într-o conversaţie telefonică de sâmbătă, Pompeo şi ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, „au căzut de acord privind importanţa continuării consultărilor americano-turce”, conform unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.