Trimisul special al Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, a cerut sâmbătă Serbiei şi Kosovo să revină la dialogul privind normalizarea legăturilor, pentru a evita repetarea violenţelor de luna trecută în nordul Kosovo, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au crescut din 24 septembrie, când aproximativ 30 de sârbi înarmaţi au luat cu asalt satul Banjska din nordul Kosovo, predominant sârb, şi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă.

Poliţia a recucerit mănăstirea după un schimb de focuri în care trei atacatori şi un ofiţer de poliţie kosovar au fost ucişi.

"Atacurile de la Banjska au schimbat multe lucruri şi trebuie investigate în mod corespunzător... În acelaşi timp, dialogul trebuie să continue. Dacă nu există dialog, ar putea exista o repetare a escaladării ", a spus Lajcak după întâlnirea cu premierul kosovar Albin Kurti.

Ciocnirile de luna trecută au provocat o nouă preocupare internaţională cu privire la stabilitatea în Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză şi şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie a NATO din 1999.

Lajcak vizitează regiunea împreună cu trimisul special al Statelor Unite pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, şi reprezentanţi ai Franţei, Germaniei şi Italiei.

După discuţii cu Kurti, grupul va călători pentru a se întâlni cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, mai târziu sâmbătă.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituţiile Pristinei şi văd Belgradul drept capitala lor.

Aceştia s-au ciocnit adesea cu poliţia din Kosovo şi forţele internaţionale de menţinere a păcii, dar violenţa de luna trecută a fost cea mai gravă din ultimii ani.

Lajcak a cerut Pristina să înceapă să lucreze la înfiinţarea unei asociaţii a municipalităţilor sârbe, pentru a permite o mai mare autonomie zonelor cu majoritate sârbă.

Kurti a respins propunerea, argumentând că autonomia ar putea duce la secesiunea zonei cu majoritate sârbă şi la unificarea acesteia cu Serbia.

Autorităţile de la Pristina au acuzat Belgradul că îi înarmează şi îi sprijină pe luptătorii sârbi din Banjska, ceea ce autorităţile sârbe au negat.

Lajcak a cerut Belgradului să investigheze evenimentele şi să pedepsească orice făptuitor de pe teritoriul său.

Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo şi îl consideră încă parte a teritoriului său.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.