Trimisul special al ONU în Yemen a cerut sâmbătă reţinere maximă din partea tuturor părţilor implicate în conflictul din regiune, avertizând că situaţia este tot mai incertă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trimisul, Hans Grundberg, ”a constatat cu o îngrijorare serioasă contextul regional tot mai precar şi impactul advers al acestuia asupra eforturilor de pace în Yemen şi pentru stabilitarea şi securitatea din regiune”, a spus acesta într-o declaraţie.

Atacurile Houthi efectuate împotriva navelor comerciale din Marea Roşie, ca reacţie la războiul Israelului în Gaza, împotriva Hamas, au forţat vasele să îşi devieze traseele pe o rută mai costisitoare în jurul Africii, creând îngrijorare cu privire la o nouă criză de inflaţie şi întreruperea lanţului de aprovizionare.

Statele Unite şi unii aliaţi ai săi, în frunte cu Marea Britanie, au trimis o forţă operativă navală în decembrie, iar în ultimele zile au efectuat atacuri împotriva unor baze ale rebelilor Houthi.

Mişcarea Houthi a ameninţat cu ”un răspuns puternic şi eficient”, după ce Statele Unite au desfăşurat peste noapte un nou atac în Yemen, intensificând şi mai mult tensiunile, deoarece Washingtonul promite că va proteja transportul maritim de atacurile grupurilor aliniate Iranului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.