Cardinalul italian Matteo Zuppi, desemnat de Papa Francisc să ajute la aducerea păcii în Ucraina, va discuta cu preşedintele american Joe Biden, la Washington, despre repatrierea copiilor despre care Kievul şi alţii spun că au fost deportaţi de Rusia. Guvernul de la Kiev estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zuppi se va întâlni marţi cu Biden la Casa Albă, unde vor discuta despre suferinţa cauzată de război, despre ajutorul umanitar şi despre "atenţia acordată de Sfântul Scaun Papal repatrierii copiilor ucraineni deportaţi cu forţa de către oficialii ruşi", a precizat Casa Albă.

Guvernul de la Kiev estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale. Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

În iunie, Ucraina a adus primele acuzaţii privind acuzaţiile de deportare a orfanilor din Kherson împotriva unui politician rus şi a doi presupuşi colaboratori ucraineni, în urma unei investigaţii mai ample desfăşurate în cooperare cu CPI.

Rusia, ale cărei forţe controlează părţi din estul şi sudul Ucrainei în urma invaziei din februarie 2022, a negat răpirea copiilor şi a declarat anterior că aceştia au fost transportaţi pentru propria lor siguranţă.

Grigori Karasin, şeful comisiei internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a declarat la începutul acestei luni că Rusia a adus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.