Un tribunal sud-coreean l-a achitat luni pe moştenitorul şi patronul de facto al grupului Samsung, Lee Jae-yong, inculpat cu privire la fraudă contabilă în cadrul fuziunii a două întreprinderi ale grupului în 2015, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Yonhap, tribunalul a stabilit că acesta nu avea ”intenţia de a provoca pagube acţionarilor” prin această fuziune care, acuză criticii moştenitorului, era menită să-i asigure un transfer de putere fără probleme lui Lee Jae-yong, un descendent al familiei care a înfinţat Samsung.

Lee Jae-yong, în vârstă de 54 de ani, al 278-lea cel mai bogat om din lume potrivit revistei Forbes, a fost eliberat condiţionat în august 2021, după ce a ispăşit 18 luni de închisoare, reprezentând un pic peste jumătate din pedeapsa iniţială.

El a reluat în octombrie 2022 preşedinţia executivă a Samsung Electronics, ”perla” grupului, la două luni după ce a fost graţiat de către preşedintele Coreei de Sud.

Verdictul Curţii Centrale a districtului Seul îl achită de mai multe acuzaţii, inclusiv de trucare a cursului acţiunilor, abuz de încredere şi fraudă contabilă în cadrul fuziunii din 2015 dintre filiale Samsung Cheil Industries şi Samsung C&T, osocietate de construcţii şi inginerie.

”Consolidarea controlului lui Lee Jae-yong şi asigurarea succesiunii sale nu era singurul obiectiv al fuziunii”, stabileşte tribunalul, potrivit Yonhap.

Curtea consideră că ”nu există nicio validare care să dovedească acuzaţia”.

”Verdictul pronunţat azi (luni) arată clar că fuziunea era legitimă. Mulţumim sincer Curţii pentru această hotărâre judicioasă”, declară avocaţii lui Lee Jae-yong, într-un scurt comunicat.

Criticii susţin că fuziunea din 2015 a subevaluat în mod deliberat acţiunea Samsung C&T, afectându-i în mod nedrept pe acţionari.

PROBE CULESE ”FĂRĂ O PROCEDURĂ LEGALĂ”

Acuzarea a cerut o pedeapsă de cinci ani în pledoaria finală, invocând sentimentul unei subevaluări a întreprinderilor sud-coreene pe piaţa mondială.

Lee Jae-yong a declarat la tribunal că nu a fost motovat de ”un interes personal în fuziune”.

”Tribunalul pare că şi-a întemeiat hotărârea pe motivul că anumite probe împotriva lui Lee Jae-yong au fost culese fără o procedură legală”, apreciază directorul ONG-ului Citizens' Coalition for Economic Justice, Oh Se-hyung.

”Însă acest lucru nu ar fi trebuit să-i dea lui Lee liberă trecere şi mă întreb dacă acuzarea a făcut tot ceea ce a putut să-l tragă la răspundere”, adaugă el.

Verdictul a fost pronunţat la trei ani de la prima audiere în acest proces, urmată de aproximativ alte 100 de audieri.

Această achitare permite Samsung Electronics, care furnizează pieţei mondiale aproximativ 60% dintre cipurile de memorie, ”să reflecteze la stabilirea unor planuri de investiţii pe termen lung”, declară un profesor de Administrarea Întreprinderilor de la Universitatea Sejong din Seul, Kim Dae-jong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.