Administraţia Trump a anunţat marţi că va reimpune ”imediat” Iranului sancţiunile ridicate în dosarul nuclear, dar că le va permite companiilor să-şi reducă treptat activităţile, pentru ca acestea să nu încalce sancţiunile, relatează The Associated Press

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia a făcut acest anunţ după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că retrage Statele Unite din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vor exista ”cu siguranţă perioade de lichidare de 90 şi de 180 de zile”, însă fără să precizeze ce anume sancţiuni sunt vizate la ce termene anume.

La sfârşitul acestei perioade, sancţiunile vor avea un ”efect deplin”, a subliniat Trezoreria.

Este vorba inclusiv despre sancţiunile ”secundare”, cele care vizează ne-americani în cazul în care fac afaceri cu Iranul, a precizat Trezoreria.

Consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton a îndemnat ca ”din acest moment” nimeni nu ar mai trebui să încheie contracte noi cu Iranul.

”GREŞEALĂ DE PROPORŢII ISTORICE”

Senatorul Dick Durbin din Illinois, numărul doi democrat în Senat, a denunţat retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian drept o ”greşeală de proporţii istorice”.

Ruperea acodului cu Iranul alimentează pericolul ca Republica islamică să-şi relanseze programul înarmării nucleare, care ameninţă Israelul şi ”destabilizează întregul Orient Mijlociu”, a declarat el.

Decizia lui Trump ”izolează Statele Unite de lume într-o perioadă care acestea au nevoie de aliaţii lor în înfruntarea ameninţărilor nucleare în altă parte, mai ales în Coreea”, a apreciat Durbin.

Preşedintele amerian Donald Trump a apreciat marţi că ”lucruri măreţe” li se pot întâmpla iranienilor din cauza retragerii Statelor Unite din acordul nuclear iranian.

El preconizează că, într-o bună zi, iranienii ”vor voi să încheie un acord nou şi durabil” şi că ”atunci când o vor face, eu sunt pregătit, dispus şi capabil” de un asemenea acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.