În total 30 de lucrători de la un cămin de solicitanţi de azil - personal şi paznici - sunt judecaţi începând de joi în Germania, în legătură cu maltratarea persoanelor găzduite în cămin - un scandal care a indignat ţara în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cauza numărului mare de persoane implicate, procesul are loc într-un centru de conferinţe la Siegen, în Renania de Nord-Westfalia, a constatat un jurnalist AFP.

Acesşti angajaţi ai unei societăţi private care lucrează într-un centru pentru solicitanţi de azil de la Burbach (vest), o localitate situată la aproximativ 100 de kilometri est de Bonn, sunt acuzaţi că au privat de libertate, au furat, au lovit şi au produs suferinţe psihice locuitorilor acestui cămin, în care erau cazate 700 de persoane.

Faptele care le sunt reproşate s-au desfăşurat pe o perioadă de mai multe luni, până în septembrie 2014.

Cel puţin alte opt persoane urmează să fie judecate într-o procedură paralelă.

Abuzurile comise asupra migranţilor au fost dezvăluite după publicarea, pe reţele de socializare, la sfârşitul lui septembrie 2014, a unei fotografii făcute cu un telefon mobil, în care apare un bărbat în vârstă de aproximativ 20 de ani întins pe jos, cu mâinile legate. Alături de el se află doi agenţi de securitate de la cămin, purtând uniformă, dintre care unul şi-a pus piciorul pe gâtul bărbatului.

”Acestea sunt nişte fotografii cum n-am văzut până acum la Guantanamo”, denunţa la acea vreme şeful Poliţiei din Hagen, Frank Richter.

Săptămânalul german Der Spiegel compară, pe site, această fotografie cu cele de la închisoarea Abu Ghraib, în Irak, în care militari americani au tirturat şi umilit deţinuţi irakieni.

Potrivit rechizitoriului, locuitorii căminului erau loviţi în mod frecvent în cap, în stomac şi la coaste, erau stropiţi cu gaz cu piper în ochi, potrivit cotidianului german Bild.

Guvernul german a denunţat fapte ”abjecte”, iar Amnesty International (AI) ”un abuz de putere revoltător”.

La acea vreme, Germania devenise deja principala destinaţie europeană a solicitanţilor de azil, fugind din calea războaielor din Siria sau Irak. În 2014, Berlinul a primit aproximativ 200.000 de refugiaţi.

O parte a centrelor de primire a fost depăşită de acest aflux masiv, care a crescut în 2015 şi 2016, odată cu venirea a peste un milion de solicitanţi de azil în ţară.

Această politică generoasă în domeniul migraţiei a Guvernului Angelei Merkel - abandonată între timp - se află, de asemenea, la originea unei intrări în forţă a extremei drepte, prin AfD, în Camera Deputaţilor, în urmă cu un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.