Trei nave de război ale NATO au sosit, luni, în portul Turku, din sud-vestul Finlandei, pentru a se antrena cu Marina finlandeză, în contextul în care Helsinki ia în considerare posibilitatea de a se alătura alianţei militare conduse de SUA pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia din cauza războiului declanşat în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puitorul de mine leton LVNS Virsaitis şi detectorii de mine estonian ENS Sakala şi olandez HNLMS Schiedam se vor antrena cu doi detectori de mine din Forţa de apărare a Finlandei, au declarat Forţele de apărare finlandeze într-un comunicat.

Exerciţiul de va desfăşura pe parcursul a două zile, urmând să înceapă pe 28 aprilie, şi va pregăti navele finlandeze să participe la forţele de răspuns ale NATO în 2022. De asemenea, exerciţiul se va concentra pe ”contraatacuri împotriva minelor şi lucrul într-un cadru multinaţional”, se arată într-un comunicat.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat pe 13 aprilie că Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni cu privire la cererea de aderare la NATO, anunţ care a stârnit un răspuns furios din partea Rusiei.

Finlanda şi Suedia sunt parteneri apropiaţi NATO, dar au evitat până în prezent să se alăture alianţei militare compuse din 30 de membri, fondată în 1949, cu scopul de a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Marin a subliniat că opţiunea de a adera la NATO trebuie analizată cu atenţie, însă întreaga situaţie s-a schimbat de când forţele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie. Finlanda împarte o graniţă terestră de 1.300 km cu Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.