Trei femei şi-au pierdut viaţa şi alte nouă persoane au fost rănite, după ce un dispozitiv exploziv a fost detonat într-o baie dintr-un centru comercial de lux, aglomerat, din capitala Columbiei, Bogota, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mallul Andino, dintr-o zonă exclusivistă a Bogotei, a fost evacuate după explozia ce a avut loc în jurul orei locale 17 (duminică, 1 ora României), în toaleta femeilor. Centrul comercial a fost plin cu oameni care cumpărau cadouri pentru Ziua Tatălui, de duminică.

Potrivit poliţiei, dispozitivul a fost amplasat într-un vas de toaletă din baia de la etajul al doilea.

Preşedintele Juan Manuel Santos a denunţat atacul şi a promis să îi aducă pe cei responsabili în justiţie. „Nu vom lăsa terorismul să ne sperie”, a spus Santos din centrul comercial. “Locuitorii Bogotei ar trebui să se simtă în singuranţă şi protejaţi. Nu ne vom lăsa garda jos, dar nu trebuie să intrăm în panică. Asta vor teroriştii”, a adăugat el.

Una dintre victime a fost o franţuzoiacă în vârstă de 23 de ani, care făcea voluntariat într-o zonă săracă din oraş, a spus primarul oraşului, Enrique Penalosa.

Străzile din jurul centrului comercial au fost închise, în timp ce ambulanţe s-au grăbit la locul atacului, iar oficiali din serviciile de securitate au încercat să stabilească cine a fost responsabil pentru explozie. Echipe de genişti au verificat zona pentru a găsi eventuale alte bombe.

Măsurile de securitate s-au îmbunătăţit la Bogota în ultimul deceniu. La un moment dat, gentile erau verificate la intrarea în malluri, dar autorităţile au renunţat la măsură în ultimii ani.

Un acord de pace semnat anul trecut cu FARC, cea mai mare grupare de gherilă a ţării, a crescut încrederea că atentatele vor înceta.

A doua cea mai mare grupare insurgentă din ţară, Armata Eliberării Naţionale (ELN), a detonat în februarie o bombă la Bogota, rănind zeci de poliţişti. Mişcarea negociază în prezent un acord de pace cu Guvernul şi a condamnat atacul vizând civili.

Autorităţile au anunţată că o grupare de foşti militanţi de dreapta, Clanului Golfului, care se ocupă de trafic de droguri, au ameninţat recent Bogota. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.