Trei kurzi au fost ucişi şi 16 persoane au fost rănite sâmbătă în Irak, în timpul unor manifestaţii interetnice la Kirkuk, un oraş multietnic din nordul ţării, unde autorităţile au impus stare de asediu după mai multe zile de tensiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de aproape o săptămână, tensiunile au început să mocnească în Kirkuk, un oraş disputat istoric între guvernul federal de la Bagdad şi autorităţile regiunii autonome Kurdistan din nordul Irakului.

Guvernoratul Kirkuk, o provincie bogată în petrol din nordul Irakului, situată de-a lungul graniţei dintre regiunea autonomă kurdă şi zonele controlate de guvernul central irakian dominat de şiiţi, a fost în centrul unora dintre cele mai grave violenţe de după apariţia grupării teroriste Stat Islamic. Forţele kurde au controlat oraşul Kirkuk după ce au alungat Statul Islamic în 2014, dar au fost respinse de armata irakiană în 2017, care au readus oraşul sub controlul Bagdadului.

Sâmbătă, manifestaţii rivale între localnici kurzi şi protestatarii turkmeni şi arabi au degenerat în violenţe, în pofida prezenţei forţelor de securitate. Desfăşurată pentru a acţiona ca un tampon între cele două tabere, poliţia a tras focuri de avertisment pentru a-i forţa pe manifestanţii kurzi să se disperseze. Mai multe vehicule au fost incendiate pe un bulevard principal, potrivit unui corespondent AFP.

Dintre cei trei morţi, doi au fost împuşcaţi în piept şi al treilea în cap, a declarat pentru AFP Ziad Khalaf, directorul autorităţilor medicale din Kirkuk. Unul dintre bărbaţi avea 21 de ani, iar ceilalţi doi 37 de ani.

Răniţii - 16, potrivit celui mai recent bilanţ - au răni provocate de "focuri de armă, pietre sau sticlă", a precizat Khalaf, adăugând că trei membri ai forţelor de securitate se numără printre victime.

Lunea trecută, protestatari din comunităţile arabă şi turkmenă au organizat un protest de tip sit-in în apropierea sediului central al forţelor de securitate irakiene din provincia Kirkuk, în urma unor informaţii potrivit cărora premierul irakian ar fi ordonat forţelor de securitate să predea sediul către Partidul Democrat din Kurdistan (PDK), care îl ocupase anterior. Sâmbătă, manifestanţi kurzi s-au mobilizat la sfârşitul după-amiezii şi au încercat să ajungă la cartierul general, potrivit corespondentului AFP.

Într-un comunicat emis sâmbătă, premierul Mohamed Shia al-Sudani a ordonat "introducerea stării de asediu în Kirkuk şi organizarea unor operaţiuni de securitate de amploare pentru a securiza zonele afectate de revolte". În cursul serii, sit-in-ul organizat de arabi şi turkmeni a continuat în faţa sediului central, în timp ce într-o altă parte a oraşului manifestanţii kurzi se mobilizau în continuare. Şeful poliţiei locale, generalul Kawa Gharib, a încercat să îi calmeze.

Când Sudani a preluat puterea anul trecut, a lucrat pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre guvernul său şi PDK şi a fost de acord să permită PDK să îşi redeschidă sediul din Kirkuk. Dar locuitorii arabi şi grupurile minoritare, cum ar fi turkmenii, care au declarat că au avut de suferit sub dominaţia kurdă din 2014, au protestat faţă de revenirea PDK.

În prima sa reacţie, liderul istoric al kurzilor, Massud Barzani, i-a atacat pe manifestanţii din tabăra adversă, acuzându-i pe "răsculaţi" că au blocat cu sit-in-ul lor autostrada care leagă Kirkuk de Erbil, "creând o situaţie tensionată şi periculoasă pentru locuitori". "Este surprinzător că forţele de securitate (...) nu au reuşit în ultimele zile să împiedice haosul şi comportamentul ilegal al celor care taie drumul, în timp ce astăzi s-a recurs la violenţă împotriva tinerilor kurzi şi a manifestanţilor", a spus el.

Fiul său, Masrur Barzani, prim-ministrul Kurdistanului irakian, i-a cerut şefului guvernului federal de la Bagdad să "intervină imediat pentru a pune sub control această situaţie inacceptabilă". De asemenea, el a făcut apel la "cetăţenii kurzi persecutaţi din Kirkuk să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la violenţă".

În ciuda relaţiilor inegale, guvernul lui Mohamed Shia al-Sudani a reuşit în ultimele luni să îmbunătăţească relaţiile dintre Bagdad şi Erbil, capitala Kurdistanului autonom.  Într-o conversaţie telefonică cu liderii Kurdistanului autonom, Mohamed Shia al-Sudani şi liderul istoric Massud Barzani au căzut de acord asupra necesităţii de a lucra împreună "pentru a-i învinge pe cei care încearcă să submineze securitatea şi stabilitatea din Kirkuk".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.