Trei oficiali de rang înalt din cadrul Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokud) au fost arestaţi, alături de alte şapte persoane, în cadrul unei operaţiuni a poliţiei turce vizând opozanţi politici, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, în urma lansării unei proceduri vizând interzicerea formaţiunii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Turce a Drepturilor Omului (IHD) Ozturk Turkdogan a fost plasat în detenţie, în urma unei descinderi a poliţiei, vineri, la locuinţa acestuia, a anunţat pe Twitter organizaţia.

Percheziţii simultane au avut loc în în patru districte, iar între persoanele arestate se află oficiali de rang înalt din cadrul HDP din districtul Kagithane de la Istanbul şi liderul HDP din districtul Besiktas, potrivit Anadolu.

În total, au fost emise mandate de arestare pe numee a 15 persoane, potrivit agenţăiei.

Ministerul Public turc a deschis miercuri o procedură, la Curtea Constituţională, în vederea interzicerii HDP, a treia cea mai importantă formaţiune în Parlament, pe care partidul o denunţă drept ”o lovitură de stat politică”.

Ministerul acuză membrii HDP, un partid care i se opune ferm preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de faptul că au încercat să rupă unitatea statului prin declaraţiile şi faptelor lor.

Ankara acuză de mult timp HDP de faptul că întreţine legături cu Partidul Muncitorilor din Kurddistan (PKK), o organizaţie pe care o consideră ”teroristă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.