Trei membri ai Camerei americane a Reprezentanţilor - Joe Wilson, Victoria Spartz, republicani, şi Dean Phillip, un democrat - sau efectuat duminică o rară vizită într-o zonă rebelă, în nodul Siriei, aflată sub controlul unor facţiuni proturce, a constatat la faţa locului un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Wilson, Victoria Spartz şi Dean Phillip au vizitat un spital în oraşul Azaz, în provincia Alep, din Turcia, prin postul de frontieră Bab al-Salama, unde au fost primiţi cu o banderolă cu mesajul ”Bine aţi venit în Siria liberă”, înconjurată de steaguri ale Revoluţiei siriene.

”Scopul vizitei era să observe situaţia în zonele eliberate”, a declarat AFP însărcinatul cu relaţii publice al Guvernului interimar susţinut de către Turcia, Yasser el-Hajji.

”Cei care încearcă să normalizeze şi încheie acorduri cu (preşedintele sirian) Bashar al-Assad fac afaceri cu moartea însăşi”, denunţa vineri într-o postare pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter) deputatul republican Joe Wilson.

Aleşii s-au întâlnit cu orfani ai Războiului Civil, soldat începând din 2011 cu peste 500.000 de morţi, după care şi-au scurtat vizita din motive de securitate, a declarat AFP un membru al escortei.

Gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) este principala grupare activă în ultimul buzunar al opoziţiei armate care cuprinde o mare parte a provinciei Idleb şi teritorii limitrofe în provinciile Alep, Hama şi Latakia.

Alte facţiuni rebele, mai puţin influente, susţinute în diverse grade de Turcia, sunt de asemenea preznetă în această zonă.

”Pentru a evita orice controversă în Statele Unite, ei au ales să nu(-şi) continue (drumul) către Jindayris, în teritoriile aflate sub controlul HTS”, potrivit directorului Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), Rami Abdel Rahman.

HTS - dominată de fosta aripă siriană a Al-Qaida - este calificată de către Washington drept o grupare ”teroristă”.

Potrivit directorului SOHR, congresmenii americani ”voiau să evalueze activitatea Guvernului interimar, pentru a studia posibilitatea de a trimite ajutor umanitar prin Bab el-Salama în loc de Bab el-Hawa”, un punct controlat de către HTS.

În virtutea unui mecanism ONU desfăşurat în 2014, Bab al-Hawa era ultimul post de frontieră cu Turcia prin care agenţii umanitare ONU puteau trimite ajutor umanitar, fără o autorizare prealabilă a Guvernului sirian.

La 11 iulie, acest mecanism - denunţat de către Damasc drept o încălcare a suveranităţii siriene - nu a mai fost prelungit.

ONU a anunţat la începutul lui august un acord cu regimul al-Assad în vederea menţinerii mecanismului prin Bab al-Hawa pe o perioadă de şase luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.