Un astronaut NASA şi doi cosmonauţi ruşi s-au întors miercuri pe Pământ, după ce au rămas în spaţiu timp de puţin peste un an. Americanul Frank Rubio a stabilit un record pentru cel mai lung zbor spaţial american, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei trei au aterizat într-o zonă izolată din Kazahstan, la bordul unei capsule Soyuz, care a fost trimisă de urgenţă ca înlocuitor după ce capsula originală a fost lovită de deşeuri spaţiale şi şi-a pierdut tot lichidul de răcire în timp ce era andocată la Staţia Spaţială Internaţională.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune de 180 de zile s-a transformat într-o misiune de 371 de zile. Rubio a petrecut în spaţiu cu peste două săptămâni mai mult decât Mark Vande Hei, care deţinea precedentul record NASA pentru un singur zbor spaţial.

Rusia deţine recordul mondial de 437 de zile, stabilit la mijlocul anilor 1990.

Capsula Soyuz care i-a adus înapoi pe Rubio şi pe cosmonauţii Serghei Prokopyev şi Dmitri Petelin a fost o capsulă de înlocuire. Inginerii ruşi suspectează că o bucată de gunoi spaţial a străpuns radiatorul capsulei lor originale la sfârşitul anului trecut, la jumătatea a ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune de şase luni. Inginerii se temeau că, fără răcire, componentele electronice ale capsulei şi eventualii ocupanţi s-ar fi putut supraîncălzi până la niveluri periculoase.

"Nimeni nu merită să se întoarcă acasă la familii mai mult decât voi", a declarat noul comandant al staţiei spaţiale, danezul Andreas Mogensen, la începutul acestei săptămâni.

"Este bine să fiu acasă", a declarat Rubio după ce a fost scos din capsulă.

Rubio, în vârstă de 47 de ani, medic militar şi pilot de elicopter, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că nu ar fi fost niciodată de acord cu un an întreg în spaţiu dacă i s-ar fi cerut de la început. El a ajuns să rateze etape importante ale vieţii de familie, inclusiv faptul că cel mai mare dintre cei patru copii ai săi a terminat primul an la Academia Navală a SUA, iar un altul se îndreaptă spre West Point.

Rubio a declarat că aspectul psihologic al unei perioade atât de lungi petrecute în spaţiu a fost mai greu decât se aştepta. Este posibil să păstreze acest record pentru o vreme. NASA nu are deocamdată planuri pentru alte misiuni de un an.

Acesta a fost primul zbor în spaţiu pentru Rubio şi Petelin, 40 de ani, inginer. Prokopyev, 48 de ani, inginer şi pilot, a reuşit acum două misiuni de lungă durată pe staţie.

Ei au parcurs 157 de milioane de mile (253 de milioane de kilometri) de la lansarea din Kazahstan în septembrie anul trecut şi au înconjurat lumea de aproape 6.000 de ori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.