Organizaţia nonguvernamentală anticorupţie Transparency International (TI) deplânge lipsa de eforturi a ţărilor în lupta împotriva corupţiei, dând asigurări că în ultimii şase ani nu s-a înregistrat aproape niciun progrs în numeroase ţări, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ţările care protejează cel mai puţin presa sau organizaţiile nonguvernamentale tind, de asemenea, să aibă cele mai rele niveluri de corupţie”, şi-a exprimat îngrijorarea miercuri organizaţia, cu sediul la Berlin, care publică noul indice al ”percepţiei corupţiei” în lume.

”Niciun activist sau jurnalist nu ar trebui să se teamă pentru viaţa sa atunci când se ridică împotriva corupţiei”, a subliniat una dintre conducătoarele ONG-ului, Patricia Moreira, citată într-un comunicat.

”Dată fiind reprimarea societăţii civile şi a presei în lume, trebuie să facem mai mult pentru cei care vorbesc”, a îndemnat ea.

În ultimii şase ani, anumită ţări - ca Senegalul, Coasta de Fildeş sau Marea Britanie - şi-au accentuat eforturile în lupta împotriva corupţiei, potrivit aceleiaşi surse.

Altele, în schimb continuă să cadă în clasament - ca Siria, unde războiul intră la jumătatea lui martie în al optulea an, sau Yemen, de aseemenea pradă unui război civil de peste trei ani.

În fruntea clasamentului se află, fără să fie o surpriză, ţări nordice - Danemarca (a doua), Finlanda şi Norvegia, la egalitate pe locul trei cu Elveţia şi Suedia (locul şase).

Noua Zeelandă a rămas, ca anul trecut, pe primul loc. Canada se află pe poziţia a opta, Belgia a 16-a, iar Franţa pe locul 23.

În coada clasamentului se află Somalia, pe locul 180 şi ultimul, Sudanul de Sud, Siria, Afganistanul şi Yemenul.

Transparency întocmeşte anual un ”Raport despre percepţia corupţiei”, o evaluare - care vizat anul acesta 176 de ţări - pe o scală de la 0 la 100, de la ţările cele mai cirupte la cele mai necorupte.

Acest raport are la bază date colectate de 12 organizaţii internaţionale, între care Banca Mondială (BM), Banca Africană de Dezvoltare sau Forumul Economic Mondial (WEF).

ROMÂNIA SE MENŢINE PE ACELAŞI LOC

”România se menţine cu acelaşi scor, de 48 de puncte, ca şi în urmă cu un an, şi pe acelaşi loc la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia”, precizează TI România într-un comunicat.

Singurele ţări din UE care au punctaje mai mici sunt Ungaria (45 de puncte) şi Bulgaria (43 de puncte). La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte, ca anul anterior, precizează TI.

”Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce relevă o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament”, notează organizaţia.

”Indicele de Percepţie a Corupţiei 2017 al României, neschimbat, poate fi văzut ca o uşoară îmbunătăţire”, apreciază TI România

”În următorii ani considerăm că în România, pe lângă mijloacele de coerciţie, este nevoie de o abordare sistematică de prevenire a corupţiei, de responsabilizare a factorilor de decizie şi o mai solidă implicare a comunităţilor locale”, apreciază aceeaşi sursă.

Ea consideră că ”în administraţia publică este necesară accentuarea rolului prevenţiei, prin implementarea unor mecanisme transparente şi eficiente pentru eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie, pentru cheltuirea eficientă a fondurilor publice şi creşterea integrităţii la nivelul instituţiilor publice”.

”Având în vedere că sectorul privat joacă un rol cheie în modelarea felului în care societatea răspunde fenomenului corupţiei, iar un mediu de afaceri integru şi transparent poate contribui decisiv la dezvoltarea României, considerăm că în sectorul privat este nevoie de o îmbunătăţire a mecanismelor de conformitate şi integritate, în scopul asigurării competitivităţii economice”, se arată în comunicat.

Astfel, Transparency International Romania prezintă, de asemenea, soluţii pe care le consideră ”constructive” în atenţia guvernanţilor, administraţiei publice locale şi mediului de afaceri.:

- modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, prin implementarea Sistemului de Integritate la nivelul administraţie publice locale (LIS). ”Un astfel de sistem funcţional poate juca un rol important în vederea consolidării integrităţii locale şi implicit în prevenirea corupţiei. Proiectul se adresează tuturor persoanelor implicate în dezvoltarea comunităţii locale, de la primar şi consilieri locali, la oameni de afaceri, organizaţii neguvernamentale şi simpli cetăţeni”, afrmă TI.

- consolidarea şi dezvoltarea sistemului de management al eticii şi conformităţii la nivelul organizaţiei. ”Identificarea şi implementarea valorilor de natură etică şi deontologică necesare pentru asigurarea funcţionării eficiente a organizaţiei, a bunei guvernanţe şi a creşterii capitalului de încredere al părţilor interesate în brandul organizaţiei”, se arată în comunicat.

”Toate aceste propuneri sunt în concordanţă şi pot contribui la îndeplinirea Obiectivului general 3 din Strategia Naţională Anticorupţie 2016 – 2020, «Consolidarea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în sectoare şi domenii de activitate prioritare», consideră organizaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.