O traducătoare a Pentagonului, Mariam Thompson, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnată la 23 de ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de divulgarea numelor unor informatori ai Statelor Unite în Irak unei persoane cu legături cu mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mariam Thompson a încheiat o înţelegere cu procuratura prin care pledează vinovată şi a recunoscut că a transmis informaţii clasificate unui libanez, cu scopul ca acesta să le transmită Hezbollahului, pe care Washingtonul l-a plasat pe lista sa neagră a organizaţiilor ”teroriste”.

”Pedeapsa sa reflectă gravtatea fapelor sale. Ea a trădat încrederea poporului american, surse pe care le-a pus în pericol şi trupe cu care lucra”, a denunţat într-un comunicat însărcinatul cu problekme de securitate naţională la Departamentul american al Justiţiei John Demers.

Potrivit unor documente judiciare, Mariam Thompson lucra ca interpretă la o bază militară din străinătate în momentul în care a legat, în 2017, o relaţie, pe o aplicaţie video, cu un bărbat care i-a spus că are legături cu Hezbollahul libanez.

”Cu timpul ea a dezvoltat un interes romantic faţă de el”, potrivit justiţiei americane.

În decembrie 2019, ea a fost trimisă la serviciul Forţelor Speciale americane din Erbil, în nordul Irakului, când Statele Unite au lansat atacuri aeriene vizând o miliţie proiraniană.

Aceste atacuri au culminat la 3 ianuarie cu asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani.

La scurt timp după aceea, contactul lui Mariam Thompson i-a cerut informaţii despre informatori care ar fi putut să ajute Statele Unite.

Ea a consultat, atunci, dosarele mai multor surse americane şi i-a transmis atât identitatea a cel puţin nouă dintre acestea, cât şi informaţii despre tacticile Statelor Unite.

Mariam Thompson a fost arestată de către poliţia federală americană (FBI) la 27 februarie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.