În jur de 3.400 de persoane, potrivit Poliţiei, au manifestat vineri după-amiază la Bruxelles pentru climat, la apelul organizaţiei Youth for Climate, în prezenţa militantei ecologiste suedeze Greta Thunberg, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adolescenta s-a aflat în fruntea manifestaţiei cu faimosul ei panou "Grevă şcolară pentru climat", scris cu litere negre pe fond alb. Cu o geacă mov, eşarfă colorată şi căciulă albă, ea a atras mai mulţi fotografi şi o mulţime curioasă. 

"Este ruşinos că noi suntem încă aici", a afirmat ea. "Este ruşinos că atât de mult timp urgenţa climatică şi de mediu să fie ignorată". 

Potrivit contului oficial al Poliţiei din Bruxelles, 3.400 de manifestanţi au însoţit-o în timpul marşului din capitala belgiană. 

"Suntem mai fierbinţi, mult mai fierbinţi decât clima!, au intonat manifestanţii, mulţi tineri belgieni, dar şi membri ai asociaţiilor Greenpeace sau WWF, precum şi pensionari. 

Reuniţi în plin centrul capitalei UE, participanţii au purtat drapelul Statelor membre, precum şi mesaje, adesea în engleză: "Acum este ultima speranţă" sau "Fără natură, nu există viitor". 

Manifestaţia a fost organizată la două zile după prezentarea de către Comisia Europeană a unui proiect al "legii referitoare la climă", care are drept obiectiv realizarea neutralităţii în materie de emisii de carbon până în 2050 şi care a fost criticat de Greta Thunberg. 

"Casa noastră este în foc" şi această lege spune că vom aştepta încă mulţi ani pentru a începe să stingem focul", a spus vineri adolescenta. Însă, "timpul este un lux pe care nu-l aveţi", a adăugat ea. 

Această propunere reprezintă unul dintre pilonii "Pactului verde" al UE, făcând din climă o prioritate pentru Comisie, dar considerată insuficient de organizaţiile care au manifestat. 

"Potrivit lor, obiectivele climatice ale UE nu sunt suficiente pentru a limita încălzirea globală". 

Uniunea Europeană "trebuie să dovedească că este pregătită să se bată pentru viitorul nostru", au insistat ei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.