Un tribunal din Montana, sesizat de către tineri americani - care reclamă ”viaţă, libertate şi căutarea fericirii” -, urmează să judece dacă politica climatosceptică a lui Donald Trump - care vrea să foreze peste tot după petrol (”drill baby drill”) - este conformă principiilor fondatoare ale Statelor Unite, relatează AFP.
În faţa justiţiei din acest stat situat în nord-vestul Americii, această mişcare a tinerilor vrea să argumenteze - în toamnă - că planurile preşedintelui republican în favoarea combustibililor folisi nu doar că vor acelera modificările climatice, ci le vor fura drepturile fundamentale apărate de către Constituţie.
”Este înfricoşător să mă gândesc la viitorul meu”, declară AFP Eva Lighthiser, care conduce acest grup, la o manifestaţie în faţa sediului Congresului, la Washington.
”Clima a devenit imprevizibilă, este destabilizată, iar asta nu va face decât să se întrăutăţească. Este foarte greu de acceptat de către cineva care tocmai devine adult”, declară tânăra în vârstă de 19 ani, originară din Livingston, un oraş în Montana situat în apropiere de celebrul Parc Naţional Yellowstone, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În contextul în care Curtea Internaţională de justiţie (CIJ) urmeaază să se pronunţe, miercuri, printr-o hotărâre foarte aşteptată în cazuri de acest fel în întreaga lume, procesul Lighthiser vs Trump este unul dintre cele mai cunoscute.
Din punct de vedere juridic, ea se bazează pe al Cincilea Amenament, care interice statului federal să priveze populaţia de drepturile pe care le are fără respectarea procedurilor legale.
În acest dosar, Asociaţia Our Children's Trust reprezintă 22 de tineri care au obţinut deja două succese la nivel local.
”SĂ PROFITE DE EXISTENŢA SA PE TERRA”
Tot în Montana, de exemplu, un judecător le-a dat în 2023 câştig de cauză tinerilor reclamanţi, care acuzau autorităţile locale de faptul că au cauzat un impact asupra mediului prin emiterea permiselor de contrucţie.
Un an mai târziu, alţi tineri au ajuns la un acord în vederea unei accelerări a decarbonatării sectorului transporturilor în Hawaiii.
În dosarul din Montana sunt vizate decretele lui Donald Trump prin care a declarat o ”urgenţă energetică naţională”, atât în vederea unei accelerări a producţiei de combustibili fosili, cât şi pentru s bloca iniţiative în favoarea energiilor regenerabile.
Reprezentantul Our Children's Trust, avocatul Mat Dos Santos, consideră că Curtea Supremă, majoritar conservatoare şi promptă în apărarea ”dreptului la vială” cu scopul de a restrânge avortul, trebuie să ”audă copii vii”. Acest principiu ”înseamnă că fiecare are dreptul să profite de existenţa sa pe Terra”.
Un fapt neobişnuit este că 19 procurori locali au cerut să intervină în procedură în favoarea statului federal vizat în plângere.
Cazul este, aşadar, luat în serios, observă avocatul Dos Santos.
Originară din ”Montana rurală”, unde locuitorii ”acrodă multă importanţă mediului natural”, Eva Lighthiser povesteşte o viaţă marcată deja de un cer plin de fum, inundaţii constante şi mutări cu locuinţa din motive climatice.
Tânăra, care vrea să studieze ştiinţele mediului, spune că suferă de anxietate şi depresie.
”CURSĂ CU OBSTACOLE”
Un student, Joseph Lee, în vârstă de 19 ani, care suferă şi el de anxietate şi depresie, prezent la manifestaţie, se întreabă, în faţa ameninţăării unei catastrofe climatice, despre perspectiva întemeirii unei familii.
El a suferit de un astm acut pe când era copil, crescând în apropierea unei rafinării de petrol în California. Pentru a scăpa de poluare, familia sa s-a mutat în North Carolina, unde a fost afectată de inundaţii.
Iniţiativa tinerilor împoriva lui Donald Trump se înscrie în linia bătăliilor judiciare în favoarea căsătoriei interasiale, desegregării sau dreptului la avort, constată un profesor de Dreptul Mediului de la Vermont Law School, Patrick Parenteau.
Însă el rămâne sceptic, din cauza unei Curţi Supreme extrem de conservatoare, care poate respinge dosarul la capătul procesului judiciar.
”Reclamanţii ştiu că va fi o cursă cu obstacole”, declară AFP Patrick Parenteau. ”Însă adevărul este că trebuie să încerce”.
Alţi jurişti nu văd aceste iniţaitive cu aceiaşi ochi.
Un profestor de drept de la Universitatea William & Mary, Jonathan Adler, consideră că este vorba despre un activism politic care face tapaj şi care are la bază o ”viziune largă şi fără fundament” despre puterea judecătorilor.
”Modificările climatice sunt o problemă gravă”, declară el AFP. ”Însă strategiile juidice cele mai solide nu sunt cele concepute să facă mult zgomot”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.