Secretarul de Stat american Rex Tillerson a recunoscut luni că relaţiile americano-turce sunt puternic tensionate şi şi-a exprimat speranţa unei îmbunătăţiri a legăturii cu acest stat membru NATO şi partener în coaliţia împotriva Statului Islamic, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tillerson şi-a exprimat de asemenea speranţa unui acord cu Turcia vizând un armistiţiu în nordul Siriei, ca cel încheiat săptămâna trecută cu Rusia şi Iordania în vederea unui armistiţiu în sud-vestul Siriei.

Şeful diplomaţiei americane le-a spus unor diplomaţi americani în post în Turcia, într-o întâlnire la Istanbul, că el crede că cele două ţări încep să-şi restabilească încrederea reciprocă, afectată în ultimii ani.

El a spus că s-a întâlnit în trei rânduri, de când este secretar de Stat, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan - inclusiv duminică noaptea, când au avut o întâlnire îndelungată - şi că tonul conversaţiei s-a îmbunătăţit de fiecare dată.

Există în continuare unele provocări, însă primii paşi în vederea unei restabiliri a relaţiei ”pe o bază bună” au fost deja făcuţi, a apreciat el.

Tensiunile au crescut între Washington şi Ankara din cauza susţinerii pe care americanii o oferă rebelilor kurzi în Siria, a epurării în Turcia după tentativa de lovitură de stat de anul trecut şi a acuzaţiilor Ankarei potrivit cărora Washingtonul este înţelegător faţă de planificatorii puciului eşuat - o acuzaţie pe care americanii o resping ferm.

Ankara crede că etnici kurzi vor să înfiinţeze un stat independent care ar reprezenta o ameninţare la adresa suveranităţii sale şi a protestat vehement faţă de înarmarea lor de către Washington în lupta împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Pe de altă parte, Statele Unite critică o încălcare de către regimu Erdogan a principiilor democratice, inclusiv a drepturilor omului, în urma tentativei de lovitură de stat.

În privinţa unui eventual armistiţiu în nordul Siriei, Tillerson a notat că acest aranjament a fost anunţat vineri la summitul G20 în Germania.

”Înregistrăm unele progrese în Siria, sperăm să le replicăm cu Turcia în unele zone în partea de nord a Siriei”, a spus el. ”Aşadar vom lucra din greu la toate aceste probleme şi cred, sper că acest lucru va constitui totodată baza unei îmbunătăţiri a încrederii”.

Însă oficiali americani sunt prudenţi faţă de optimismul lui Tillerson, subliniind asupra relaţiei Ankarei cu etnicii kurzi, pe care Washingtonul îi consideră extrem de importanţi în distrugerea grupării Statul Islamic.

Aceste surse oficiale au mai spus, sub protecţia anonimatului, că negocierile cu turcii în acest sens sunt abia la început.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.