Secretarul de Stat de la Washington, Rex Tillerson, a declarat că cele 13 condiţii impuse de aliaţii arabi asupra qatarezilor pentru ridicarea sancţiunilor vor fi greu de respectat, adoptând din nou o linie diplomatică diferită de cea a preşedintelui Trump, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totuşi, acesta a notat că propunerile înaintate de ţările arabe reprezintă o bază pentru pornirea unui dialog, care ar putea să pună capăt crizei din Orientul Mijlociu.

Ministerul de Externe de la Doha a respins sâmbătă o listă cu 13 condiţii, impuse de către Arabia Saudită, Egipt, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite.

Cele patru ţări acuză regimul qatarez de sponsorizarea grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu.

În ultimele două săptămâni, qatarezii s-au confruntat cu o serie de sancţiuni economice şi diplomatice fără precedent, fiind nevoiţi să se bazeze pe aprovizionarea cu alimente din Iran şi Turcia.

Aliaţii arabi vor ca regimul qatarez să-şi reducă legăturile cu iranienii şi să închidă imediat o bază militară care aparţine Turciei.

De asemenea, arabii au impus şi un ultimatum pentru respectarea celor 13 condiţii, care va expira vineri, şi au cerut printre altele şi închiderea televiziunii Al Jazeera, care este finanţată de guvernul de la Doha.

Tillerson a precizat că regimul qatarez evaluează în acest moment condiţiile şi există anumite zone care ar putea să ducă la repornirea dialogului cu aliaţii arabi din Golf.

Şeful diplomaţiei americane a cerut ţărilor să formeze un front comun împotriva terorismului şi pentru combaterea extremismului din Orientul Mijlociu.

”O temperare a retoricii ar putea să ducă la detensionarea situaţiei”, a precizat Tillerson.

După publicarea condiţiilor grele, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a catalogat disputa diplomatică drept o ”problemă de familie” a ţărilor din zona Golfului.

Preşedintele Donald Trump a adoptat o retorică mult mai dură împotriva regimului qatarez, acuzându-l de sponsorizarea terorismului ”la nivel înalt”. Însă, toate ţările arabe implicate în dispută sunt aliate cu Statele Unite, iar cea mai mare bază americană din regiune este găzduită chiar de Qatar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.