Theresa May doreşte în continuare să obţină ratificarea de către Camera Comunelor a acordului retragerii din Uniunea Europeană (UE), negociat cu Bruxellesul, înaintea sesiunii inaugurale a viitorului Parlament European (PE), în iulie, a declarat joi vicepremierul David Lidington, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de stat în Biroul Cabinetului a rămas însă vag în privinţa problemei dacă Guvernul intenţionează să-şi atingă scopul până la 23 mai. Altfel, Executivul va fi nevoit să organizeze alegeri europene.

Calendarul, a declarat el într-o vizită în Scoţia, depinde de negocierile angajate la începutul lunii cu opoziţia laburistă. Aceste negocieri, a dat el asigurări, se desfăşoară într-o ”atmosferă productivă şi prefesională”.

Parlamentul britanic şi-a reluat sesiunea marţi, după aproximativ zece zile de vacanţă, de Paşte.

Biroul Comitetului 1922, din care fac parte aleşi conservatori, cu excepţia celor care deţin funcţii guvernamentale, a reclamat miercuri un calendar clar în vederea plecării Theresei May de la conducerea Guvernului.

Premierul britanic a propus să demisioneze imediat ce acordul retragerii este ratificat.

După o primă amânare a divorţului, prevăzut iniţial la 29 martie, la 12 aprilie, şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE au convenit să-i ofere luiMay o amânare ”flexibilă” a Brexitului, până la 31 octombrie, cu posibilitatea de a ieşi din Uniune imediat ce Parlamentul britanic a adoptat acordul retragerii, dar şi cu obligaţia de a organiza alegeri europene la 23 mai, în cazul în care conducătoarea conservatoare nu-şiatinge obiectivul până atunci.

Theresa May a eşuat în trei rânduri să obţină ratificarea "Withdrawal Agreement" în Camera Comunelor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.