Premierul Theresa May a obţinut marţi, cu doar două luni înainte de Brexit, un mandat să redeschidă negocieri cu Bruxellesul, însă Uniunea Europeană a refuzat imediat - într-un dialog al surzilor cu un rezultat incert, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o răsturnare de situaţie importantă pentru conducătoarea conservatoare, care proclama în urmă cu doar câteva săptămâni că ”tratatul (său al) retragerii” din UE, dur negociat timp de 17 luni cu Bruxellesul, dar respins în urmă cu două săptămâni de către deputaţii britanici, este ”cel mai bun” şi ”singurul posibil”.

”Colegii mei şi cu mine vom discuta cu UE despre modul în care putem răspunde lucrului pe care-l doreşte Camera” Comunelor şi vom căuta să obţinem ”modificări constrângătoare juridic”, a declarat ea în faţa deputaţilor, recunoscând că ”nu va fi uşor”, dat fiind ”apetitul limitat în UE pentru o schimbare”.

Acest tratat, încheiat în noiembrie ”nu este renegociabil”, i-a replicat imediat un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

Cu puţin timp înainte, preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Cipru, a respins la rândul său mandatul lui May, afirmând că acordul este ”cel mai bun acord posibil şi nu este renegociabil”.

El a îndemnat Guvernul britanic să ”prezinte rapid” negociatorului-şef UE al Brexitului Michel Barnier "următoarele etape care să permită evitarea unei ieşiri fără acord pe care nimeni nu o doreşte, dar în vederea căruia trebuie, cu toate acestea, să ne pregătim cu toţii”.

Acest acord de divorţ, menit să organizeze un Brexit ordonat, a fost respins masiv la 15 ianuarie de către deputaţii britanici, iar premierul depune eforturi, de atunci, să repună procesul pe şine, pentru a evita o ieşire fără acord, un scenariu temut de către mediile economice.

Theresa May vrea să renegocieze textul, însă trebuie să ţină cont de unele dintre cele şapte amendamente cu caracter neconstrângător, supuse marţi seara votului deputaţilor britanici.

Unul dintre ele exclude o ieşire din Uniunea Europeană fără acord. Altul - susţinut de Executiv - cere modificarea tratatului, mai ales o dispoziţie controversată, ”plasa de siguranţă” ("backstop" ), care vizează să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Amendamentul conservatorului Graham Brady, care cere înlocuirea "backstop"-ului nord-irlandez cu ”mecanisme alternative” a fost adoptat cu 317 de voturi la 301, potrivit Reuters.

”Parlamentul a arătat în această (marţi) seara că este posibil să se adopte acest acord, dacă putem să obţinem schimbări referitoare la backstop”, a reacţionat un purttor de cuvânt al lui May.

Amendamentul propus de deputata conservatoare Caroline Spelman în vederea excluderii unei ieşiri din UE fără acord a fost adoptat cu 318 de voturi la 310. May a respins acest amendament, considerând că singurul mod de a evita acest scenariu este aprobarea acordului încheiat cu Bruxellesul. Amendamentul nu propune o soluţie de evitare a unui ”no deal”.

Amendamentul laburistei Rachel Reeves, care cerea o prelungire a calendarului stabilit în baza Articolului 50, adică o amânare a Brexitului, a fost respins cu 322 de voturi la 290.

Amendamentul prezentat de laburista Yvette Cooper care viza să acorde Parlamentului puterea de a amâna ieşirea din UE a fost respins cu 321 de votruri la 298.

Un amendament al Partidului Naţional Scoţian (SNP) care cerea Guvernului să amâne data Brexitului, prevăzut la 29 martie, şi să excludă o ieşire fără acord din UE a fost respins cu 327 de voturi la 39.

Deputaţii au respins cu 327 de voturi la 296 un amendament care îndemna Parlamentul să ia în calcul alte opţiuni pentru a împiedica o ieşire din UE fără acord. May era ostilă acestui text prezentat de Partidul Laburist.

DISCUŢII APRINSE

Deputaţii au respins, în schimb, un amendament al deputatei laburiste Yvette Cooper, în opoziţie, care ar fi avut drept consecinţă o amânare a datei Brexitului, prevăzut la 29 martie. Această respingere a provocat o depreciere a lirei sterline, un semn al îngrijorării sectorului economic.

”Prelungirea (termenului prevăzut de) Articilul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord”, a respins May în timpul dezbaterilor, care au condus la schimburi de replici aprige între deputaţi din toate taberele.

Premierul s-a angajat să supună la vot un acord revizuit ”cât mai rapid posibil”. În cazul în care niciun acord nu se încheie cu UE până la 13 februarie, ea şi-a anunţat intenţia de a organiza un vot la 14 februarie cu privire la o plecare fără acord.

Anand Menon, un cercetător la King's College din Londra, consideră că ”premierul se va folosi de toate astea pentru a le dovedi deputaţilor, mai ales celor mai reclacitranţi, că backstopul nu poate fi renegociat şi că ei vor trebui să înfrunte realitatea Brexitului - fie să voteze acordul, fie pentru un nou referendum, fie o ieşire fără acord”.

Liderul opoziţiei Jeremy Corbyn s-a declarat, de această, pregătit să o întâlnească pe Theresa May, pentru a găsi o ”soluţie rezonabilă”, care să garanteze ”drepturile muncitorilor”.

Ideea redeschiderii negocierilor a provocat reacţii împărţite în rândul unor manifestanţi, susţinători şi adversari ai Brexitului, adunaţi în faţa Parlamentului la Westminster.

”Trebuie redeschise, pentru că backstopul este inacceptabil”, a declarat pentru AFP Philip Aiston, un ”Brexiter” în vârstă de 66 de ani. Un eurofil, Nick Jackson, în vârstă de 48 de ani, denunţa, în ceea ce-l priveşte, zădărnicia întreprinderii - liderii UE ”au spus deja nu (unor noi negocieri). Ei au spus nu de mai multe ori. Nu ştiu de ce ea nu înţelege asta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.