Theresa May îşi joacă miercuri seara viitorul politic, într-un vot asupra unei moţiuni de cenzură organizate la iniţiativa Partidului său Conservator, pe care şi l-a pus în cap prin acordul Brexitului încheiat cu Bruxellesul, dar intenţionează să lupte până la capăt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Graham Brady, care prezidează Comitetul 1922, însărcinat cu organizarea internă a Partidului Conservator, a anunţat miercuri că pragul de 48 de deputaţi conservatori necesar în vederea declanşării acestui vot a fost atins.

Votul urmează să fie organizat între orele 18.00 şi 20.00 GMT (20.00-22.00, ora României), în Camera Comunelor, iar voturile vor fi numărate ”imediat după aceea şi rezultatul va fi anunţat cât mai rapid posibil (miercuri) seara”, a anunţat el.

Într-o scurtă declaraţie în faţa numărului 10, pe Downing Street, Theresa May a anunţat miercuri că se va lupta ”cu toate forţele” şi că intenţionează ”să termine munca” privind Brexitul.

În cazul în care va părăsi Downing Street, înlocuitorul său ”nu va avea timp să renegocieze” cu Uniunea Europeană (UE), iar acest lucru riscă ”să întârzie, chiar să oprească Brexitul”, prevăzut la 29 martie, a avertizat ea.

Theresa May a anulat reuniunea Cabinetului său prevăzută miercuri.

Aprximativ 12 membri ai Guvernului său şi-au exprimat susţinerea faţă de ea pe Twitter, inclusiv miniştri ale căror nume sunt evocate la succesiunea sa.

”Postul de premier este cel mai dificil pe care ni-l putem imagina la ora actuală, iar ultimul lucru de care ţara are nevoie este o lungă şi penibilă cursă la leadership”, a scris pe Twitter ministrul de Externe Jeremy Hunt.

Ministrul Mediului Michael Gove, un artizan al campaniei Leave în referendumul din iunie 2016, a anunţat, pe aceeaşi reţea de socializare, că o ”susţine 100%”. ”Ea se bate cu forţă pentru ţara noastră şi nimeni nu este mai bine plasat pentru a face astfel încât să punem în aplicare voinţa poporului de a părăsi Uniunea Europeană”.

”MOMENT OPRTUN”

Theresa May este necesar să obţină cel puţin jumătate din voturile deputaţilor conservatori plus unul - adică 158 - pentru a rămâne în post. Însă, dacă 100 de parlamentari refuză săo susţină, acest lucru ar constitui deja o palmă şi ar pune problema legitimităţii sale.

În schimb, dacă ea obţine o victorie, nu va mai putea fi contestată ca şefă a Partidului Conservator timp de un an.

Înainte de votul din această miercuri seara, conducătoarea conservatoare era aşteptată la ora 12.00 GMT (14.00, ora României) în Camera Comunelor, la sesiunea săptămânală de interpelări ale şefului Guvernului, începând cu cele ale şefului opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn.

El a cerut marţi ca premierul să supună ”imediat” acordul Brexitului dezbaterii Parlamentului.

”Dacă nu face aşa, ea trebuie să plece, nu mai putem tolera întârzieri”, a adăugat el.

El a refuzat, însă, pentru moment, să depună o moţiune de cenzură, aşa cum îi reclamă între alţii Partidul Naţional Scoţian (SNP) sau partidul Liberal Democrat (Lib-dem), şi afirmă că ”aşteaptă momentul oportun (...) pentru a ne debarasa de acest Guvern”.

May a anunţat luni, în ultimul moment, amânarea votului asupra acordului Brexitului prevăzut a doua zi în Parlamentul britanic, cu scopul de a evita o probabilă înfrângere privind acest text, care le dispalce atât Brexiterilor înfocaţi, care se tem de o ancorare permanentă a Regatului Unit la UE, cât şi eurofililor, care speră în continuare să se poată da înapoi.

Brexiterii conservatori, la fel ca aliatul nord-irlandez al Theresei May, micul partid unionist DUP, contestă în mod special soluţia numită ”backstop” sau ”plasă de siguranţă” care urmează să creeze provizoriu un ”teritoriu vamal unic”, care să înglobeze UE şi regatul, în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit.

May s-a întâlnit marţi cu mai mulţi lideri europeni, inclusiv cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, într-o încercare de a obţine ”asigurări” că această ”plasă de securitate” este o soluţie ”temporară”.

Ea urma să se ducă miercuri la Dublin, în continuarea acestei serii de întâlniri cu o întrecedere cu premierul Leo Varadkar, însă a anunţat că rămâme, până la urmă, la Londra, pentru a-şi apăra autoritatea.

Ea urmează să se exprime la ora 17.00 GMT (19.00, ora României) în Comitetul 1922, chiar înainte de vot, a precizat Graham Brady.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.